Geely Polestar mengenakan bayaran untuk penggantian bateri kenderaan elektrik

Polestar, jenama kenderaan elektrik tulen berprestasi tinggi yang disokong oleh GeelyTelah menarik perhatian baru-baru ini kerana kos penggantian baterinya yang sangat tinggi. Seorang tokoh media automotif China yang terkenal dan pemilik model Polaris 2 telah merosakkan pek baterinya dalam kemalangan kereta dan diminta untuk membayar penggantian yang mahal semasa pembaikan.

Pemilik kereta secara tidak sengaja memukul halangan semasa memandu, menyebabkan kerosakan pada lampu depan dan casis, dan panel tenggelam ke dalam. Semasa pembaikan berikutnya, pemilik diberitahu oleh kedai 4S bahawa plat aluminium bawah tidak dapat diganti secara berasingan, jadi keseluruhan pek bateri perlu diganti, dengan harga tanda setinggi 540,000 yuan ($79,143). Angka ini jauh lebih tinggi daripada harga runcit yang dicadangkan untuk Polaris 2, iaitu 257,800 yuan hingga 338,000 yuan.

Kedai media tempatan Jiefu News mengetahui dari kakitangan perkhidmatan pelanggan rasmi Polestar bahawa mereka tidak mengetahui harga penyelenggaraan tertentu dan hanya dapat membantu pemilik kereta membuat janji temu untuk kedai yang bertanggungjawab untuk penyelenggaraan selepas penjualan dan memberikan kos penyelenggaraan tertentu. Di samping itu, tidak ada pemilik kereta yang memanggil mereka untuk meminta harga penggantian pek bateri rasmi.

Jurujual di sebuah kedai Polestar 4S di Hangzhou, Zhejiang memberitahu Jiebi News bahawa harga semasa untuk mengganti keseluruhan pek bateri adalah sekitar 400,000 yuan.

Polaris mempunyai peraturan jaminan lapan tahun untuk bateri kenderaannya. Laman web rasmi menunjukkan bahawa pembelian kenderaan elektrik tulen dalam masa lapan tahun atau dengan jarak tempuh kurang dari 160,000 kilometer dapat menikmati perkhidmatan jaminan, dan sebarang kecacatan bahan bateri kuasa dapat diselesaikan secara percuma di pusat servis pembaikan yang dibenarkan oleh Polestar.

Harga pertukaran pek bateri untuk jenama tenaga baru yang lain tidak terlalu dibesar-besarkan. Harga penggantian pek bateri Xiaopeng P7, P5 dan G3 masing-masing sekitar 110,000 yuan, 90,000 yuan dan 85,000 yuan. LONE Lee Auto memerlukan perkhidmatan 60,000 hingga 70,000 yuan, sementara kenderaan Neo memerlukan 130,000 hingga 140,000 yuan.

Lihat juga:Kereta sport elektrik tulen baru Polestar yang disokong oleh Geely dimasukkan ke dalam pengeluaran

Selain itu, kualiti Polestar juga tidak meyakinkan pengguna. Pada bulan Oktober dan November 2020, Polaris memulakan dua penarikan balik untuk model Polaris 2 kerana masalah kualiti. Pada 23 Mac 2021, Polaris sekali lagi menarik balik 2.031 Polaris 2S kerana kegagalan komponen teras seperti modul kawalan tenaga bateri kuasa.