Geely untuk memperoleh perniagaan Asia Pasifik Tusimple

Pembuat kereta China Geely merancang untuk membeli semua saham dalam perniagaan Tusimple Asia Pasifik yang memandu sendiri. Syarikat yang berpangkalan di Zhejiang telah membuat tawaran ke ibu pejabat A.S. di Tusinpur, tetapi butiran seperti harga pembelian belum diumumkan, kata media ChinaAI4AutoDilaporkan pada 20 Ogos.

TuSimple sentiasa mencari pembeliOperasi Asia Pasifiknya, menurut orang yang mengetahui perkara itu. Berdasarkan kerjasama sedia ada antara Geely dan TuSimple, Geely mengemukakan surat tawaran tidak mengikat untuk memperoleh perniagaan Asia Pasifik TuSimple, termasuk tetapi tidak terhad kepada anak syarikat berkaitan yang mengendalikan atau menyokong perniagaan dan aset berkaitan mereka.

Pada bulan Februari, TuSimple mencapai kesepakatan dengan pihak berkuasa AS untuk menyerahkan sebahagian pengawasan teknikal perniagaan trak memandu sendiri kepada pemerintah AS. Ia juga akan mengadopsi program kawalan teknologi yang membatasi akses ke data pemanduan autonomi syarikat di China, termasuk kod sumber dan algoritma.

Lihat juga:TuSimple permulaan memandu sendiri bersetuju dengan peraturan A.S

Akibatnya, beberapa penganalisis pasaran percaya bahawa pengambilalihan Geely, jika berjaya, akan membolehkan TuSimple menyelesaikan sepenuhnya sekatan peraturan yang dikenakan oleh pihak berkuasa AS ke atas syarikat itu.TuSimple melaporkan pendapatan $2.6 juta untuk suku kedua 2022, meningkat 73 peratus tahun ke tahun. Dalam tempoh tersebut, kerugian bersihnya menyempit kepada AS $109 juta.

Ditubuhkan pada 1986, Geely memiliki beberapa jenama kereta terkenal seperti Lynk & Co, Polestar, Proton, Lotus dan Zeekr. Dilancarkan pada tahun 2015, TuSimple menawarkan trak tanpa pemandu di seluruh dunia. Pada asalnya ditubuhkan di Beijing dan San Diego, California, Amerika Syarikat, ia kemudiannya berkembang ke wilayah Shanghai dan Hebei, China, dan Arizona, Amerika Syarikat. Pada 15 April 2021, ia disenaraikan di Nasdaq di Amerika Syarikat, menjadi syarikat teknologi tanpa pemandu pertama yang disenaraikan di dunia.