Gergasi bateri CATL menafikan rancangan untuk menghasilkan kereta

Pada hari Isnin, melalui platform interaktif, gergasi bateri China Modern Ampere Technology Co., Ltd. (CATL) secara rasmi mengumumkanIa tidak akan meneroka penyelidikan dan pembangunan kereta, dan tidak akan mempertimbangkan pembuatan kereta.

Data China Automotive Battery Innovation Alliance menunjukkan bahawa bahagian pasaran CATL kekal di atas 50% selama dua tahun berturut-turut, dan telah jatuh kepada hanya 47.05% dalam lima bulan pertama 2022. Sebagai perbandingan, bahagian pasaran pembuat kereta elektrik China BYD meningkat kepada 22.58% dalam tempoh lima bulan pertama tahun ini, iaitu 6.38 mata peratusan lebih tinggi daripada 16.2% tahun lepas.

Sebenarnya, berita bahawa CATL mempunyai rancangan pembuatan kenderaan tidak sepenuhnya berasas. Pada 25 Jun, Avatr 11, yang diciptakan bersama oleh Changan Automobile, Huawei dan CATL, dirilis. CATL juga membina platform teknologi CHN bersama dua platform lain.

Produk yang dibawa berdasarkan platform CHN mempunyai integrasi tinggi, skalabilitas tinggi, prestasi tinggi, hayat bateri tinggi, keselamatan tinggi, pengkomputeran yang kuat, kecerdasan tinggi, dan kemampuan evolusi. Pada masa akan datang, platform teknologi CHN akan dapat menyokong pengembangan model jarak roda panjang 3100mm. Boleh disesuaikan dengan sedan, SUV, MPV, dan model lain, serasi dengan model pacuan dua roda dan empat roda.

Dari segi platform CHN, CATL memberi tumpuan kepada sistem kuasa, pengurusan tenaga dan rangkaian pengecasan, dan akan menyediakan AVATR dengan sokongan teknikal dan sumber peringkat tinggi.

Lihat juga:Pengerusi Zeng Yanhong: CATL sedang membangunkan bateri kondensat

Sebelum ini, CATL turut mengeluarkan Kirin generasi ketiga dengan teknologi CTP (cell-to-pack). Unit tenaga bersepadu yang terdiri daripada sel bateri dan sandwic elastik pelbagai fungsi membina struktur galas beban yang lebih stabil berserenjang dengan arah memandu, dan meningkatkan rintangan hentaman dan getaran pek bateri.