Gergasi e-dagang rentas sempadan Shopee membatalkan beberapa kontrak sebut harga

Baru-baru ini, sejumlah besar pembatalan pengambilan pekerja yang dikeluarkan oleh gergasi e-dagang Asia Tenggara Shopee telah mencetuskan perbincangan hangat dalam talian di China. Menurut laporan, tawaran yang dipecahkan terutamanya termasuk kedudukan syarikat di SingapuraBerita Pembersihan29 Ogos.

Respons kedai, “Oleh kerana penyesuaian beberapa program pengambilan pasukan teknikal, Shopee telah menutup beberapa posisi yang berkaitan dengan teknologi. Kami terus berkomunikasi dengan personel yang relevan dan akan melakukan yang terbaik dan menyokong mereka untuk membantu mereka melakukan peralihan yang betul.”

Seorang bakal pekerja berkata, pada 28 Ogos lalu, dia sepatutnya menjejakkan kaki ke penerbangan ke Singapura, namun menerima panggilan luar negara yang dimaklumkan oleh Shopee HR bahawa tawaran itu sudah ditarik balik. Sekarang semuanya telah berubah. Seorang lagi mengatakan bahawa dia menerima notis pembatalan tawaran pada 25 Ogos. “Pada masa itu (dia) baru tiba di Singapura dan sedang beratur untuk mengambil bahan kemasukan.”

Banyak calon pekerja Shopee telah menghadapi situasi yang serupa. Terdapat dua kumpulan perlindungan hak yang berkaitan, dan pada masa ini terdapat lebih dari 60 dan 200 anggota.

Oleh kerana pekerja tersebut belum memasuki pekerjaan secara rasmi dan kejadian itu berlaku semasa kedua-dua pihak menandatangani kontrak, seorang peguam mengatakan Shopee melanggar kontrak sebagai majikan dan mungkin bertanggungjawab atas kemungkinan kecuaian. Sebagai tambahan kepada pembayaran ganti rugi yang dilikuidasi, syarikat juga harus memberi ganti rugi kepada pekerja atas kerugian yang ditanggung berdasarkan kepercayaan mereka kepada syarikat, termasuk perbelanjaan yang ditanggung untuk masuk dan semua pengurangan langsung dalam harta benda seperti pengangkutan, perjalanan, penginapan, dan lain-lain, yang ditanggung untuk masuk.

Lihat juga:Gergasi e-dagang Asia Tenggara Shopee memberhentikan pekerja

Menurut sejumlah responden, saat ini solusi yang diberikan oleh Shopee HR adalah kompensasi gaji satu bulan, selain input-input mata uang lainnya ke Singapura, seperti biaya tiket pesawat, hotel, dll. Ia juga mendakwa bahawa pampasan itu kemudiannya akan dibayar balik.

Pada 16 Ogos, syarikat induk Shopee Sea mengumumkan laporan kewangan Q2 2022, menunjukkan bahawa pendapatan Q2 adalah AS $2.9 bilion, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 29.0%, tetapi kerugian bersih mencapai AS $931.2 juta, lebih daripada dua kali ganda kerugian bersih AS $433.7 juta pada tempoh yang sama tahun lalu. Di pasaran modal, saham Sea juga merosot sepanjang tahun lalu, turun lebih dari 80 peratus dari puncak $373 per saham pada Oktober 2021.