Gergasi teksi China Didi mengemas kini prospektus untuk mendedahkan rancangan pembiayaan AS $4 bilion

Menurut Tencent News, pada awal pagi 25 Jun, waktu Beijing, Didi mengemas kini prospektus kepada SEC. Syarikat perjalanan menjangka akan menerbitkan 288 juta saham simpanan Amerika dan merancang untuk mengumpulkan sejumlah sekitar $4 bilion, hingga sekitar $4.6 bilion, menurut dokumen baru.

Syarikat yang berpangkalan di Beijing itu merancang untuk disenaraikan di NYSE di bawah simbol ticker “Didi,” dengan Goldman Sachs, Morgan Stanley, JPMorgan Chase dan Huaxing Capital sebagai penaja jaminnya.

Mengenai tujuan penggalangan dana ini, Didi mengungkapkan dalam prospektus bahawa ia berencana untuk menggunakan sekitar 30% dana untuk memperluas bisnis pasar internasional, dan 30% lainnya akan didedikasikan untuk kemampuan teknis termasuk perkongsian perjalanan, kenderaan elektrik dan pemanduan autonomi. Tingkatkan. Kira-kira 20% akan digunakan untuk melancarkan produk baru dan memastikan peningkatan pengalaman pengguna yang berterusan. Selebihnya pembiayaan boleh digunakan untuk perbelanjaan perniagaan standard dan pelaburan strategik yang berpotensi.

Prospektus juga menunjukkan bahawa pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Didi Cheng Wei, pengasas bersama dan presiden Liu Qing, dan naib presiden kanan Zhu Jingshi memegang sejumlah 9.8% saham. Dikira dengan nisbah suara super 1:10, trio mempunyai jumlah suara 52%.

Pada masa ini, Didi beroperasi di lebih daripada 4,000 bandar dan bandar di 16 negara. Nama syarikat yang disenaraikan dan digabungkan oleh Didi juga telah dikemas kini dari Xiaoju Kuaizhi ke Didi Global.

Dalam 12 bulan yang berakhir pada 31 Mac 2021, Didi melayani 493 juta pengguna aktif tahunan dan 15 juta pemandu aktif tahunan di seluruh dunia. Pada suku pertama 2021, Didi China Travel mempunyai 156 juta pengguna aktif bulanan dan jumlah transaksi harian purata 25 juta perjalanan.

Dalam tempoh yang sama, jumlah transaksi harian harian Didi adalah 41 juta pesanan, dan jumlah transaksi di seluruh platform adalah 341 bilion yuan. Dalam tiga tahun dari 1 Januari 2018 hingga 31 Mac 2021, jumlah pendapatan pemandu platformnya adalah sekitar 600 bilion yuan.

Lihat juga:Didi memberikan perincian struktur pendapatan, mengakhiri desas-desus komisen yang berlebihan

Didi ditubuhkan pada tahun 2012 dan secara beransur-ansur menjadi salah satu daripada lima syarikat permulaan swasta terbesar di dunia, dengan Softbank, Uber dan Tencent sebagai pelabur utama.

Minggu lalu, Reuters melaporkan bahawa Badan Pengawas Pasar Negara (SAMR), pengatur pasar China, sedang menyiasat apakah Didi telah mengambil pendekatan yang tidak adil untuk menekan pesaingnya yang lebih kecil. Siasatan itu adalah yang terbaru dalam tindakan keras terhadap apa yang disebut syarikat teknologi “platform” China, termasuk Alibaba Group dan Tencent.