GMV e-dagang Douyin meningkat 3.2 kali tahun ke tahun

Pada hari kedua Persidangan Ekologi E-dagang Douyin pada hari Selasa, Wei Wenwen, Presiden E-dagang Douyin, mengumumkanGMV platform meningkat 3.2 kali tahun ke tahun pada tahun laluLebih daripada 10 bilion produk telah dijual. Kadar pertumbuhan ini mengesahkan bahawa “kepentingan dalam e-dagang” adalah peluang perniagaan yang besar, tetapi platform masih dalam peringkat awal pembangunan. Wee percaya masih terdapat banyak peluang besar pada masa akan datang, dengan bahagian bidang baru mencapai lebih daripada 50 peratus.

Pada tahun 2021, 1.8 juta pedagang baru, 3.86 juta pakar penjualan, dan lebih daripada 20,000 organisasi MCN dan penyedia perkhidmatan memilih untuk bekerja melalui e-dagang Douyin, dan hasilnya mencapai pertumbuhan yang luar biasa. “Projek Buku Baik Nasional” membantu penjualan buku platform melebihi 190 juta pesanan, dan “Mencari Projek Kerajinan” membantu jumlah perolehan pewaris warisan budaya tidak ketara meningkat sebanyak 15 kali setahun. Akhirnya, “Shanhuo Toutiao Project” telah membantu menjual 1.793 juta produk pertanian tempatan ke seluruh pelosok negara.

Tahun lalu, Douyin E-commerce mendefinisikan konsep “e-commerce minat”, jenis e-commerce yang bertujuan untuk memenuhi keperluan tersembunyi pengguna sambil meningkatkan kualiti hidup. Wei Wenwen mengatakan bahawa nilai “e-commerce minat” terletak pada penggunaan kandungan berkualiti tinggi untuk menghubungkan produk dengan pengguna.

Lihat juga:Syarikat logistik BEST Inc melancarkan alat SaaS untuk pengurusan siaran langsung Douyin

Pada persidangan tahun ini, Wei Wenwen mengatakan bahawa platform ini akan meningkatkan “e-commerce minat” menjadi “e-commerce minat inklusif”, dan memenuhi pelbagai keperluan pengguna dengan merangkumi lebih banyak senario dan keperluan membeli-belah. Menyelaraskan video pendek, kandungan langsung, Douyin Mall, carian, dan lain-lain, Douyin E-commerce bertujuan untuk membawa pertumbuhan baru kepada pedagang.

Dalam persekitaran “Fanqu E-commerce”, kandungan berkualiti tinggi seperti video pendek dan siaran langsung merangsang potensi minat pengguna dan mengesyorkan perkara baru untuk mereka. Pengguna yang sudah mempunyai senarai membeli-belah yang disambungkan ke akaun Douyin dapat membuat pesanan secara langsung dengan mencari di Douyin Mall, sehingga membantu memupuk platform untuk mengenal pasti produk, perkhidmatan dan tawaran yang menarik bagi mereka. Oleh kerana lalu lintas akan diperluas melalui usaha pemasaran, bidang ini akan memberi pengguna pengalaman membeli-belah “sehenti”, membantu perniagaan berkembang secara komprehensif dan jangka panjang.