Goertek Microelectronics Shanghai Stock Exchange IPO Diluluskan

Goertek, syarikat terkemuka China dalam industri akustik, optik dan mikroelektronik, mengumumkan pada hari KhamisIPO anak syarikat Goertek diterimaIa disenaraikan di GEM Bursa Saham Shenzhen pada hari Selasa.

Pada bulan Oktober 2017, Goertek Microelectronics ditubuhkan. Sehingga Mac 2021, pegangan saham Goertek dalam syarikat itu adalah 85.9%. Goertek Microelectronics adalah sebuah syarikat semikonduktor yang memberi tumpuan kepada pembangunan, pengeluaran dan penjualan peranti sistem mikro-elektromekanik (MEMS).

Produk utama syarikat termasuk mikrofon MEMS, sensor MEMS, dan modul sistem mikro, yang kebanyakannya digunakan dalam telefon pintar, fon kepala tanpa wayar pintar, produk yang boleh dipakai, elektronik automotif dan bidang lain.

Dari segi prestasi, prospektus syarikat menunjukkan bahawa dari 2018 hingga 2020 dan separuh pertama tahun 2021, pendapatan Goertek Microelectronics masing-masing adalah 1.9 bilion yuan (AS $298 juta), 2.6 bilion yuan, 3.2 bilion yuan dan 1.3 bilion yuan. Keuntungan bersih masing-masing 356 juta yuan, 309 juta yuan, 378 juta yuan dan 158 juta yuan.

Menurut rancangan spin-off yang dikeluarkan sebelumnya, Goertek Microelectronics adalah satu-satunya syarikat di bawah Goertek yang terlibat dalam penyelidikan dan pengembangan, pengeluaran dan penjualan modul MEMS dan sistem mikro. Oleh itu, tidak ada persaingan mendatar dengan syarikat induk setelah spin-off.

Lihat juga:Goertek Microelectronics merancang untuk disenaraikan di Bursa Saham Shenzhen

Prospektus yang diungkapkan oleh Goltek Microelectronics menunjukkan bahawa jumlah saham yang diterbitkan kali ini tidak melebihi 79.37 juta saham. Dana yang diperoleh dari transaksi tersebut akan digunakan untuk: 1.153 miliar yuan untuk pengembangan dan pengembangan modul sistem mikro sensor pintar (Fasa I), 1.15 miliar yuan untuk pengembangan dan pengembangan cip dan modul sensor MEMS, dan 888 juta yuan untuk mikrofon MEMS Dan peningkatan modul.