Hainan akan melarang penjualan kenderaan bahan bakar menjelang 2030

Kerajaan Rakyat Wilayah Hainan mengumumkannyaPelaksanaan puncak karbonPada 22 Agustus, ditetapkan bahwa pada tahun 2030, penjualan kendaraan bahan bakar akan dilarang sama sekali.

Secara keseluruhan, “Rencana” mensyaratkan bahawa pada tahun 2030, bidang utama akan membentuk corak pembangunan rendah karbon dan hijau, dan bahagian penggunaan tenaga bukan fosil akan meningkat menjadi sekitar 54%. Pelepasan karbon dioksida per unit KDNK telah dikurangkan lebih dari 65% berbanding tahun 2005, mencapai sasaran puncak karbon pada tahun 2030.

Rancangan ini dengan jelas mempromosikan penggunaan kenderaan dan kapal tenaga baru. Kerajaan tempatan akan menyediakan dasar pilihan untuk cukai pembelian kenderaan tenaga baru dan dasar sokongan yang berkaitan, dan secara beransur-ansur mempromosikan penggunaan tenaga bersih untuk pelbagai jenis kenderaan di wilayah tersebut secara bertahap dan wilayah. Tenaga bersih juga digalakkan untuk digunakan dalam pengangkutan awam dan kenderaan persendirian tenaga baru.

Dan dicadangkan untuk memberi tumpuan untuk menyelesaikan masalah pengisian yang tidak selesa untuk mengoptimumkan pengalaman kenderaan tenaga baru. Menjelang 2025, nisbah keseluruhan kenderaan/tiang pengisian di wilayah ini akan kurang dari 2.5: 1, dan radius perkhidmatan rata-rata rangkaian pengecasan di kawasan perintis utama akan kurang dari 1 kilometer.

Lihat juga:Projek fotovoltaik utama Hainan berjaya disambungkan ke grid

Mengikut kualiti persekitaran atmosfera dan pembangunan lalu lintas jalan raya, zon pelepasan rendah dan zon pelepasan sifar akan dibatasi dan diumumkan. Menjelang 2022, Provinsi Hainan akan menubuhkan syarikat operasi infrastruktur pengisian bateri kenderaan tenaga baru untuk mengembangkan dan mengoperasikan platform infrastruktur pengisian bateri Hainan.