Harga Bitcoin menjunam, Meitu kehilangan $17.3 juta

Pembuat telefon pintar China Meitu (Meitu) mengumumkan pada hari Selasa bahawa ia kehilangan $17.3 juta kerana nilai bitcoin menjunam. Meitu adalah pemilik aplikasi retouching foto yang popular. Namun, perusahaan yang berbasis di Xiamen itu belum menyatakan rencana untuk menjual cryptocurrency dalam waktu dekat.


Berdasarkan harga yang berakhir pada 30 Jun, jumlah nilai Ethereum dan Bitcoin yang dibeli oleh syarikat kini masing-masing $65.2 juta dan $32.2 juta. Meitu menjangkakan nilai bitcoinnya akan menyusut sebanyak $17.3 juta, dan Ethereum akan memperoleh keuntungan $14.7 juta.


Ditubuhkan 13 tahun yang lalu, Meitu telah menjadi syarikat teknologi terkenal di China dengan aplikasi penyuntingan foto selfie dan telefon pintar asalnya.


Meitu mula memperoleh Bitcoin dan Ethereum pada 5 Mac tahun ini. Dalam tiga pusingan pemerolehan, ia memperoleh sekitar 940.89 Bitcoin dan 31,000 Ethereum, dan masing-masing membayar AS $49.5 juta dan AS $50.5 juta untuk cryptocurrency.


Pembuat telefon pintar dan aplikasi mengatakan dalam pengumuman April, “Ada banyak ruang untuk cryptocurrency untuk menghargai, dan risiko memegang wang tunai dapat dialihkan pada saat ini dengan mengalokasikan sejumlah simpanan tunai ke cryptocurrency. Di samping itu, dewan berpendapat bahawa ini dapat menunjukkan kepada para pelabur cita-cita dan tekad kumpulan untuk menerapkan inovasi teknologi, sehingga mempersiapkan diri untuk memasuki bidang blockchain”.


Transaksi cryptocurrency terhad kepadaTanah Besar China↑ Pada 18 Mei, China Internet Finance Association, China Banking Association, dan China Payment and Clearing Association bersama-sama mengeluarkan pengumuman untuk mencegah risiko spekulasi transaksi mata wang maya, yang mewajibkan institusi kewangan, institusi pembayaran dan anggota lain untuk berhenti menjalankan perniagaan yang melibatkan mata wang maya.

Lihat juga:Pelombong Bitcoin China goyah dalam serangan kriptografi


Pada bulan Jun, netizen melaporkan sebilangan besar yang disahkanAkaun WeiboKata kunci “Bitcoin” dan “blockchain” dilarang.