Helixon menyelesaikan pembiayaan Siri A hampir 500 juta yuan

Helixon mengumumkan pada hari RabuBaru-baru ini menutup pembiayaan Siri ADaripada jumlah itu, ia menerima hampir 500 juta yuan (AS $74.8 juta). Pusingan pembiayaan ini diketuai oleh 5Y Capital, diikuti oleh Gaorong Capital, Neumann Capital dan tiga pelabur malaikat sebelumnya termasuk Xianghe Capital, GL Ventures dan Qingzhi Capital.

Helixon akan terus memperdalam bidang “AI + pengembangan ubat baru”, memperluas pengembangan pasukan dan perniagaan, meningkatkan keupayaan pengkomputeran berprestasi tinggi AI, memperluas platform eksperimen throughput tinggi, dan mempromosikan penyelidikan dan pengembangan saluran paip bebas dan kerjasama luaran.

Helixon komited untuk membina platform pengkomputeran saintifik AI generasi akan datang, digabungkan dengan teknologi eksperimen biologi throughput tinggi yang dikembangkan sendiri, untuk menyediakan pembangun ubat dengan sistem pintar untuk pengkomputeran, simulasi dan reka bentuk molekul di dunia mikro.

Helixon sedang mengembangkan algoritma pembelajaran mesin dan teknologi pemerolehan data yang inovatif dan cekap dalam bidang pengembangan ubat baru, terutama dalam penemuan ubat makromolekul. Ia menyusun semula proses pengembangan ubat untuk meningkatkan kelajuan dan kecekapan penemuan ubat baru.

Lihat juga:Style3D Mendapat Pembiayaan Siri B + Hampir $100 Juta

Ditubuhkan pada bulan Jun 2021, Helixon telah mengembangkan beberapa algoritma inovatif revolusioner untuk reka bentuk dan pemodelan ubat protein. Ia digabungkan dengan platform eksperimen throughput tinggi untuk melengkapkan reka bentuk AI berulang yang cekap dan gelung tertutup eksperimen/pengesahan. Dengan peningkatan teknologi platform secara beransur-ansur, Helixon telah memulakan beberapa saluran penyelidikan dan pengembangan makromolekul dan imunoterapi. Syarikat itu menjangkakan kemajuan pesat ke peringkat klinikal.

Sejak tahun lalu, Helixon telah menarik banyak pakar terkemuka dan saintis muda dalam bidang penyelidikan kecerdasan buatan, biologi struktur dan penyelidikan penyakit di dalam dan luar negara.