Huang Mingduan berkhidmat sebagai ketua Suning.com

Platform runcit China Suning.com mengumumkan pada Khamis malam bahawa Huang Mingduan akan berkhidmat sebagai salah seorang ketua baru dan pengarah tidak bebas. Xian Handi, Cao Qun, dan Zhang Kangyang secara serentak akan berfungsi sebagai pengarah mereka yang tidak bebas.

Kenyataan itu menunjukkan bahawa Meng Xiangsheng telah memohon untuk mengundurkan diri dari jawatan naib presiden kanan dan jawatankuasa eksekutif syarikat.

Tidak menghairankan bahawa Huang Mingduan, yang disyorkan oleh Taobao, salah satu pemegang saham utama Suning.com, menjadi ketua baru. Pada 12 Julai, seminggu setelah mengumumkan pengenalan pembiayaan, Zhang Jindong mengundurkan diri sebagai ketua Suning.com, tetapi akan terus berkhidmat sebagai ketua kehormat dewan pengarah. Huang Mingrui adalah pengarah jawatankuasa strategi pada masa itu, kedudukan yang sama dengan Zhang sebelum dia meletak jawatan.

Di antara pengarah yang baru dipilih, Zhang Jindong, Taobao, dan Jiangsu Xinxin Retail Innovation Fund II masing-masing mencalonkan nama terkenal dalam dua bidang.

Lihat juga:Zhang Jindong, pengasas Suning.com, berkhidmat sebagai ketua kehormat

Sebelum bulan Julai, Suning.com memperkenalkan pusingan pelaburan strategik baru. Jiangsu SASAC dan Nanjing SASAC menubuhkan Jiangsu Xinxin Retail Innovation Fund No. 2 untuk memperoleh 16.96% Suning.com dengan harga 5.59 yuan sesaham. Alibaba, Haier Group, Midea Group, TCL, dan Xiaomi juga turut serta dalam pembiayaan ini, yang membolehkan Taobao secara langsung memegang 19.99% Suning.com.