HUAWEI akan lancarkan komputer riba MateBook E Go 2-in-1 pada 6 September ini

Huawei telah menjadualkan pelancaran musim luruh untuk telefon pintar siri Mate 50 dan produk baru lain pada 6 September. Pada 1 September, Huawei mengeluarkan produk baru-Huawei MateBook E Go.

Lihat juga:Telefon pintar Huawei Mate 50/Pro akan menggunakan kamera aperture berubah-ubah

Matebook baru digambarkan sebagai “berwarna-warni, serba boleh dan serba boleh”. Poster menunjukkan bahawa komputer baru akan digabungkan dengan Windows 11 dan papan kekunci yang mudah dikeluarkan dan dipasang. Papan kekunci juga dilengkapi dengan pad sentuh kecil.

Selain papan kekunci, MateBook E Go 2-dalam-1 juga membolehkan input dibuat melalui stylus HUAWEI M Pensil yang boleh dilekatkan pada sisi tablet apabila tidak digunakan. Dari segi pencocokan warna, MateBook E Go tersedia dalam sekurang-kurangnya dua warna hitam dan putih, dan papan kekunci juga akan tersedia dalam sekurang-kurangnya dua warna hitam dan merah jambu.

Pada awal pertengahan Ogos, Huawei memperoleh pensijilan 3C untuk komputer riba dengan model GK-W *. Maklumat pengesahan menunjukkan bahawa komputer riba menyokong pengecasan pantas 65W, sementara blogger digital menyebutnya sebagai komputer riba MateBook E GO.

Menurut berita dari blogger Weibo @Wangzi Bestcom pada 15 Ogos, MateBook baru akan menggunakan cip Snapdragon 8CX Gen 3.

Pada akhir 2021, Qualcomm mengeluarkan cip SoCnya untuk PC, Snapdragon 8CX Gen3. Cip ini dibuat untuk komputer riba, tablet dan peranti lain dan menggunakan proses 5nm. Pegawai mengatakan bahawa cip itu adalah cip 5nm pertama untuk platform Windows.

Cip Snapdragon 8CX Gen3 mempunyai empat teras besar 3.0GHz dan empat teras kecil 2.4GHz. Ia mempunyai cache sehingga 14MB dan sekitar 15W TDP. Berbanding dengan Snapdragon 8CX Gen2, ia menawarkan 85% prestasi CPU, 60% prestasi GPU dan 40% prestasi single-thread.