Huawei akan melabur $1 bilion dalam kereta pintar sebagai tindak balas terhadap sekatan AS

Raksasa telekomunikasi China Huawei mengumumkan pada hari Isnin bahawa ia akan melabur lebih dari $1 bilion dalam penyelidikan dan pengembangan kenderaan autonomi dan elektrik tahun ini, bergabung dengan syarikat seperti Tesla, Xiaomi dan Baidu dalam usaha mereka untuk mengambil bahagian dalam pasaran automotif terbesar di dunia.

“Unit perniagaan kereta pintar adalah salah satu unit pelaburan tertinggi Huawei. Tahun ini, kami akan melabur lebih dari $1 bilion dalam pengembangan alat ganti kenderaan,” kata Xu Zhiwei, ketua berputar Huawei, kepada penganalisis pada sidang kemuncak penganalisis tahunan di Shenzhen.

Huawei telah menubuhkan perkongsian dengan tiga pembuat kereta untuk menubuhkan sub-jenama kereta pintar, termasuk Kumpulan BAIC, Chongqing Changan Automobile Co., Ltd. dan Kumpulan GAC. Arcfox HBT, model pertama yang dibangunkan bersama oleh Huawei dan BAIC, akan dipamerkan di Shanghai Auto Show, pameran auto antarabangsa dwitahunan yang dibuka pada 21 April.

Logo Huawei akan muncul pada kenderaan yang dilengkapi dengan teknologi memandu sendiri, sama seperti Intel telah melekatkan logonya pada beberapa komputer untuk menarik perhatian kepada mikropemprosesnya, tambah Xu.

Xu juga mengatakan bahawa teknologi pemanduan autonomi Huawei telah mengatasi Tesla kerana ia membolehkan kereta berlayar lebih dari 1.000 kilometer tanpa campur tangan manusia, sedangkan kenderaan Tesla hanya dapat menempuh jarak 200 kilometer, dan pemandu mesti meletakkan tangan mereka di stereng untuk keselamatan, walaupun mereka menggunakan ciri Autopilot.

Lihat juga:Huawei melancarkan papan IdeaHub untuk Android, serasi dengan HarmonyOS dan Windows

“Setelah pemanduan autonomi dicapai, kami dapat mengganggu semua industri yang berkaitan, dan kami berpendapat bahawa peluang dan kejayaan terbesar untuk masa depan yang dapat diramalkan, dekad berikutnya, akan datang dari industri automotif,” kata Xu, salah satu daripada tiga eksekutif Huawei yang bergilir sebagai ketua CNBC gergasi teknologiDilapor.

Bekas Presiden A.S. Donald Trump telah memotong akses Huawei ke cip pemproses dan teknologi lain yang diperlukan untuk membuat telefon pintar, mendakwa bahawa peralatan rangkaian telekomunikasi Huawei boleh digunakan oleh kerajaan China untuk pengintipan, tuduhan yang ditolak oleh pihak berkuasa China dan Huawei. Terjejas oleh ini, jualan telefon pintar Huawei menjunam 42% pada suku terakhir 2020.

Xu berkata beliau tidak mengharapkan pentadbiran Biden untuk menggantung sekatan dalam jangka pendek, dan syarikat itu beralih ke kawasan lain seperti penjagaan kesihatan, pertanian pintar dan kenderaan elektrik untuk mengurangkan kesan senarai hitam A.S.

Inisiatif strategik lain termasuk pembangunan teknologi rangkaian generasi kelima, mewujudkan pengalaman pintar senario penuh untuk pengguna, mengurangkan penggunaan tenaga melalui inovasi teknologi, dan menyelesaikan masalah bekalan, Xu menyebut pada mesyuarat itu.