Huawei bergabung dengan kereta pintar dengan SUV SF5, meneroka aliran pendapatan baru di tengah sekatan AS

Pada Pameran Auto Shanghai 2021, Huawei bekerjasama dengan pembuat kenderaan China Cyrus untuk melancarkan kenderaan tenaga baru pertamanya yang dilengkapi dengan sistem pemanduan autonomi 5G yang dikembangkan sendiri. Huawei telah menyertai barisan gergasi teknologi yang semakin meningkat, menunjukkan cita-cita untuk memasuki pasaran kenderaan elektrik yang berkembang pesat.

SF5 adalah kenderaan utiliti sukan hibrid (SUV) dengan jarak pemanduan hingga 180 kilometer dalam mod elektrik tulen dan lebih dari 1,000 kilometer dalam mod jarak jauh. Pelanggan boleh memandu dari Beijing ke Shanghai dengan tangki penuh dan penuh. Kereta ini mempunyai konfigurasi dwi-motor, semua roda yang menghasilkan tork sehingga 543hp dan 820Nm. Pemandu boleh memecut dari sifar hingga 100km/j dalam kira-kira 4.7 saat, yang dikatakan Huawei lebih pantas daripada Model Y Tesla.

Oleh kerana kereta menjadi lebih dan lebih banyak perkakasan, dan apabila perisian dinaik taraf dan terus bertambah baik, Huawei mengikuti trend autonomi automotif dan interkoneksi. SF5 dilengkapi dengan sistem interkoneksi pintar senario penuh Huawei HiCar dan menyokong pelbagai aplikasi yang terdapat pada telefon pintar Huawei termasuk Huawei Music, Baidu Maps, Tencent News, NetEase Cloud Music, dan Himalaya. Ia menyediakan pembantu suara kereta yang boleh bangun dengan butang fizikal atau skrin interaktif. Huawei HiCar juga boleh menghubungkan kenderaan ke pelbagai peranti pintar, yang membolehkan pengguna di dalam kereta menghidupkan TV, penghawa dingin, dan peranti lain yang berkaitan di rumah.

Lihat juga:Huawei akan melabur $1 bilion dalam kereta pintar sebagai tindak balas terhadap sekatan AS

“Pengumuman menarik ini menetapkan duluan bagi kedua-dua industri elektronik pengguna dan industri kenderaan tenaga baru,” kata Richard Yu, ketua perniagaan pengguna Huawei, pada sidang akhbar pada hari Selasa. “Di masa depan, kami tidak hanya akan menyediakan penyelesaian kereta pintar terkemuka untuk membantu rakan kongsi membina kereta pintar yang lebih baik, tetapi juga membantu mereka menjual kereta tersebut melalui rangkaian runcit kami di seluruh China.”

SUV ini akan dijual di kedai utama Huawei di Shanghai, Shenzhen, Chengdu, Hangzhou dan lain-lain dari 21 April. SF5 berharga 246,800 yuan ($37,993) untuk pacuan empat roda dan 216,800 yuan ($33,375) untuk pacuan dua roda. Ia datang dalam empat warna yang berbeza-laut dalam biru, karbon hitam, putih mutiara, dan kelabu perak titanium-dan tiga pilihan dalaman: hitam tengah malam, merah garnet, dan putih gading.

Bekas Presiden A.S. Donald Trump telah memotong akses Huawei ke cip pemproses dan teknologi lain yang diperlukan untuk membuat telefon pintar, mendakwa bahawa peralatan rangkaian telekomunikasinya boleh digunakan oleh kerajaan China untuk pengintipan, tuduhan yang ditolak oleh pihak berkuasa China dan syarikat itu.

Yu berkata sekatan A.S. telah menjadikan Huawei sukar kerana jualan telefon pintar syarikat menjunam 42% pada suku terakhir 2020. “Satu-satunya cara untuk melindungi kerugian dalam perniagaan telefon pintar adalah dengan memasuki ruang kereta elektrik pintar,” tambah Yu. Huawei juga mencari kawasan pertumbuhan lain seperti penjagaan kesihatan dan pertanian pintar untuk mengurangkan kesan senarai hitam AS.