Huawei HarmonyOS 3.0 bakal dilancarkan 27 Julai ini

Syarikat gergasi teknologi yang berpangkalan di Shenzhen, Huawei mengumumkan pada 18 JulaiPelancaran produk barunya dijadualkan pada 27 Julai. Sebagai tambahan kepada HarmonyOS, syarikat itu akan melancarkan pelbagai produk baru pada acara tersebut. Sebelumnya, Richard Yu, Ketua Pegawai Eksekutif Huawei Terminal BG, mengumumkan bahawa jumlah peranti HarmonyOS melebihi 240 juta, dan penghantaran peranti yang berkaitan dengan sistem operasi melebihi 150 juta.

Pada pertengahan bulan Jun, versi beta pembangun Huawei HarmonyOS 3.0 membuka jemputan beta awam. Versi baru ini meningkatkan keupayaan pembangunan aplikasi bahasa JS/ETS, dan seterusnya meningkatkan keupayaan ArkUI (rangka kerja pembangunan UI deklaratif) dan ArkCompile. Ia juga boleh menggunakan bahasa JS/ETS untuk membangunkan aplikasi dengan antara muka yang kompleks, sambil meningkatkan kelajuan permulaan aplikasi.

Antara peranti yang disokong oleh Huawei HarmonyOS 3.0 Developer Beta adalah P50 Series, Mate 40 Series dan MatePad Pro 12.6 inci model 2021.

Pada awal bulan Julai, versi beta pembangun HarmonyOS 3.0 mula dikemas kini pada peranti pengguna. Menurut log kemas kini firma, versi beta HarmonyOS 3.0 membawa pengalaman pintar senario penuh, serta peningkatan keseluruhan dalam reka bentuk interaksi, interkoneksi pelbagai peranti, prestasi, dan penjagaan pengguna.

Seorang pengulas industri teknologi popular dengan nama pengguna Weibo “Stesen Sembang Digital” juga mengatakan bahawa versi beta HarmonyOS 3.0 serasi dengan AOSP 12 dan menambah ciri termasuk perkongsian komunikasi mudah alih terminal super dan pelbagai peranti dan desktop super. Ia juga menyokong penyesuaian folder besar dan meningkatkan perlindungan privasi.

Seorang blogger Weibo lain mengatakan bahawa Huawei akan melancarkan fon kepala Huawei Free Buds Pro 2, Huawei Smart Screen S Pro 86, model baru MateBook X Pro, tablet unggulan MatePad Pro 11 dan Huawei Enjoy 50 Pro pada pelancaran yang akan datang.

Lihat juga:Huawei akan mengeluarkan telefon pintar Mate X3 pada akhir 2022