Huawei mendapat paten baru untuk kereta pintar

Pada 2 Ogos, Huawei memohon item yang dipanggil “Kaedah pengiktirafan dan peranti untuk objek minat pengguna”Dibenarkan Secara Rasmi.

Gambaran keseluruhan paten menunjukkan bahawa ia berkaitan dengan bidang kenderaan pintar, dan kaedah pengecaman merangkumi langkah-langkah berikut: memperoleh maklumat kawasan pandangan pengguna dan gambar persekitaran yang sesuai; Dapatkan maklumat kawasan pandangan pertama pengguna berdasarkan imej alam sekitar. Kemudian, kawasan pandangan sasaran pengguna diperoleh berdasarkan maklumat kawasan pandangan.

Kawasan pandangan pertama digunakan untuk mewakili kawasan sensitif yang ditentukan oleh ciri-ciri fizikal tubuh manusia, dan kawasan pandangan sasaran digunakan untuk mewakili kawasan di mana objek sasaran yang dilihat oleh pengguna terletak dalam imej alam sekitar. Berdasarkan kaedah pengiktirafan ini, ketepatan mengenal pasti objek minat pengguna dapat ditingkatkan.

Sebelumnya, Huawei mengeluarkan paten yang bertujuan untuk meningkatkan ketepatan pengesanan kebarangkalian perlanggaran kenderaan, yang dapat digunakan dalam bidang pemanduan autonomi, pemanduan pintar atau pemanduan tanpa pemandu.

Lihat juga:Rakan pembuat kereta Huawei Sokang Group akan dinamakan semula sebagai Seres Group

Huawei telah berulang kali menyatakan bahawa ia tidak akan membina kereta sendiri. Xu Ruike, ketua syarikat yang berputar, mengatakan pada tahun 2019: “Huawei tidak membina kereta, tetapi akan memberi tumpuan kepada teknologi ICT untuk membantu syarikat kereta membina kereta yang baik. Huawei komited untuk menjadi pembekal alat ganti tambahan untuk kereta pintar dan saling berkaitan.”

Pada bulan Julai 2022, di Forum Buku Biru Automotif China ke-14, Richard Yu, Pengarah Eksekutif Huawei dan Ketua Pegawai Eksekutif Penyelesaian Kereta Pintar BU, memperkenalkan tiga mod perniagaan automotif Huawei: mod bahagian standard, mod HI (Huawei Inside) Dan mod pemilihan pintar. Antaranya, model HI mempunyai tiga rakan kongsi, iaitu BAIC Group, Changan Automobile dan GAC Automobile. Model pemilihan pintar terutama merujuk kepada pelancaran jenama AITO dengan kerjasama Chongqing Suokang Seres Group, dan model M5 dan M7 telah dilancarkan.