Huawei mengeluarkan sistem operasi Mine HarmonyOS

Pada hari Selasa, Huawei melancarkan versi baru sistem operasi proprietari,HarmonyOS, untuk industri perlombonganIni adalah kali pertama Huawei membuka HarmonyOS untuk perniagaan dan membolehkan kes penggunaan industri dalam versi komersial.

Pada bulan Mac tahun ini, Huawei menubuhkan Kor Tambang Batubara dengan Naib Presiden Huawei Zou Zhilei sebagai ketua. Mine HarmonyOS diciptakan bersama oleh Huawei Coal Mine Corps dan National Energy Group, yang akan membantu mempromosikan digitalisasi perlombongan dan perkongsian maklumat, sambil melindungi keselamatan pekerja dengan lebih baik.

Wang Chenglu, presiden bahagian perisian kumpulan perniagaan pengguna Huawei, mengatakan bahawa pada masa ini, jumlah pengguna yang menaik taraf peranti mereka ke HarmonyOS 2 telah melebihi 100 juta, lebih dari 1.3 juta pembangun aplikasi berdaftar, dan lebih dari 1,700 rakan peranti.

Lihat juga:Huawei melancarkan pelbagai peranti pejabat pintar, HarmonyOS 2 ditingkatkan, dan jumlah pengguna melebihi 100 juta

Pada masa yang sama, beliau mengumumkan perkembangan terbaru dalam strategi sumber terbuka HarmonyOS. Pada bulan September 2020, Open Atom Open Source Foundation menerima kod kemampuan asas sistem operasi terminal pintar yang disumbangkan oleh Huawei untuk membuka sumber. Pada bulan Disember 2020, tujuh kumpulan utama menubuhkan Jawatankuasa Kerja Pasukan Projek OpenHarmony di bawah organisasi Open Atom Open Source Foundation. Pada bulan Jun 2021, OpenHarmony 2.0 Canary dilancarkan.

Mine HarmonyOS berasaskan projek OpenHarmony. Zou Zhilei percaya bahawa perlombongan pintar adalah sains,   Gabungan teknologi dan perlombongan. Hanya platform Internet industri bersatu yang dapat menyelesaikan sebarang masalah dalam industri dan industri pembinaan.