Huawei mengumumkan perniagaan telefon pintarnya dilanda sekatan AS, pendapatan turun 16.5%

Raksasa telekomunikasi China Huawei mengumumkan pada hari Rabu bahawa pendapatan suku pertama 2021 turun 16.5 peratus tahun ke tahun kepada 152.2 bilion yuan ($23.38 bilion) kerana sekatan AS terus merosakkan perniagaan pengguna syarikat, termasuk telefon pintar dan peranti elektronik lain.

Huawei,Pembuat telefon pintar yang pernah menjadi yang terbesar di dunia menyalahkan sebahagian daripada penurunan pendapatan pada Honor, jenama telefon pintar murah untuk golongan muda yang dilancarkan pada bulan November.

Ini adalah suku kedua berturut-turut penurunan pendapatan Huawei, setelah turun 11.2 peratus pada suku keempat 2020.

Syarikat itu mengumumkan keputusan kewangan yang tidak diaudit setiap tiga bulan. Kali ini ia tidak mengeluarkan angka pendapatan suku tahunan, tetapi mengatakan margin keuntungan bersihnya meningkat 3.8 mata peratusan tahun ke tahun kepada 11.1%. Syarikat itu menyifatkan pertumbuhan pendapatan royalti $600 juta dan usaha untuk meningkatkan kecekapan operasi dan pengurusannya.

Bulan lalu, Huawei mengumumkan rancangan untuk mengenakan bayaran royalti kepada pembuat telefon pintar, termasuk Apple dan Samsung, untuk mendapatkan teknologi paten 5G mereka. Syarikat itu berkata ia menjangka pelesenan paten membawa kira-kira $1.2 bilion hingga $1.3 bilion hasil antara 2019 dan 2021.

“2021 akan menjadi tahun yang mencabar bagi kami, tetapi juga tahun di mana strategi pembangunan masa depan kami mulai terbentuk,” kata Xu Jiale, ketua berputar Huawei, dalam sebuah laporanMenyatakan“Kami menghargai kepercayaan berterusan pelanggan dan rakan kongsi kami. Tidak kira apa cabaran yang kami hadapi, kami akan terus mengekalkan daya tahan perniagaan. Bukan hanya untuk bertahan hidup, tetapi juga untuk kelangsungan hidup yang mampan.”

Bekas Presiden A.S. Donald Trump telah memotong akses Huawei ke cip pemproses dan teknologi lain yang diperlukan untuk membuat telefon pintar, mendakwa bahawa peralatan rangkaian telekomunikasi Huawei boleh digunakan oleh kerajaan China untuk pengintipan, tuduhan yang ditolak oleh pihak berkuasa China dan Huawei.

Aplikasi Google yang popular seperti Gmail, YouTube dan juga Play Store tidak dapat diakses di telefon bimbit Huawei sejak Mei 2019 ketika pemerintah menyekat syarikat AS menjual produk dan perkhidmatan kepada Huawei. Terjejas oleh ini, jualan telefon pintar Huawei menjunam 42% pada suku terakhir 2020.

Lihat juga:Presiden Biden mengkaji hubungan AS-China dan pertikaian Huawei

Menurut data dari firma penyelidikan Canalys, Huawei menghantar 14.9 juta telefon bimbit di China pada suku pertama. 30.1 juta orang dalam tempoh yang sama tahun lepasDilaporLaporan Reuters. Bahagian pasarannya jatuh dari 41% setahun lalu kepada 16%, ketinggalan di belakang pesaing Vivo dan Oppo, menjadi pembuat telefon pintar ketiga terbesar di China.

Awal bulan ini, Huawei melancarkan kenderaan tenaga baru pertamanya, SF5, SUV hibrid yang dilengkapi dengan sistem pemanduan autonomi 5G yang dikembangkan sendiri oleh Huawei, bergabung dengan semakin banyak syarikat gergasi teknologi yang berusaha memasuki pasaran kenderaan elektrik yang baru muncul. Pangkat. Huawei juga mencari kawasan pertumbuhan lain seperti penjagaan kesihatan dan pertanian pintar untuk mengurangkan kesan senarai hitam AS.