Huawei menyertai kumpulan paten Sisvel Wi-Fi 6 sebagai ahli pengasas

Huawei mengumumkan pada 19 JulaiIa telah menyertai kolam paten Sisvel Wi-Fi 6 sebagai ahli pengasas. Anggota boleh mendapatkan lesen yang diperlukan untuk 6 paten penting standard untuk Wi-Fi dari Huawei dan agensi paten lain. Selain itu, produk Wi-Fi 6 milik Huawei juga telah dilesenkan oleh organisasi tersebut.

Ketua Unit Harta Intelek (IP) Huawei, Alan Fan berkata, syarikat itu mahu dan bersedia berkongsi inovasi dalam segmen Wi-Fi dengan industri yang lebih luas. Huawei selalu menganjurkan agar inovator mendapat pulangan yang berpatutan. Kolam paten dapat membantu syarikat melesenkan paten dan melaburkan hasil pelesenan ke dalam inovasi semula, yang sangat penting bagi PKS. Huawei menjangkakan bahawa kejayaan operasi kolam paten akan menarik lebih banyak syarikat untuk melabur dalam penyelidikan teknologi Wi-Fi generasi akan datang.

Mattia Fogliacco, presiden Sisvel International, berkomentar: “Kami dengan senang hati menyambut Huawei sebagai pemilik paten kumpulan paten baru kami. Dalam dorongan selama dua tahun terakhir, kami telah membuat kerangka kerja yang kami yakini akan menguntungkan seluruh pasar teknologi, menghilangkan geseran, dan menyelaraskan kepentingan inovator dan pelaksana: Penerimaan Huawei sebagai anggota pengasas dan pemegang lesen/pemberi lesen adalah pengesahan yang kuat terhadap pendekatan ini. Kami percaya bahawa ini, ditambah dengan kualiti harta intelek yang disumbangkan oleh Huawei dan pemilik paten lain yang mengambil bahagian, dengan cepat akan menarik lebih banyak pemegang lesen dan mungkin lebih banyak pemilik paten. “

Lihat juga:Huawei HarmonyOS 3.0 bakal dilancarkan 27 Julai ini

Huawei mendedahkan pada forum “Memperluas Wilayah Inovasi 2022” yang diadakan pada 8 Jun bahawa ia telah menandatangani perjanjian pelesenan paten dengan pengeluar dalam bidang telefon pintar, kereta bersambung, teknologi rangkaian, Internet of Things, dan perkakas rumah pintar. Dalam lima tahun kebelakangan ini, lebih daripada 2 bilion telefon pintar telah diberi kebenaran paten 4G/5G Huawei. Di sektor automotif, kira-kira 8 juta kereta pintar yang diberi kuasa oleh paten 4G/5G Huawei dihantar kepada pengguna setiap tahun.

Laporan yang disebut “2021 EU Industrial R&D Investment Scoreboard” menunjukkan bahawa pelaburan R&D Huawei berada di kedudukan kedua di antara syarikat global. Pada tahun 2021, Huawei melabur 142.7 bilion yuan (AS $21.2 bilion) dalam perbelanjaan R&D, menyumbang 22.4% dari hasil penjualan. Perbelanjaan R&D terkumpul dalam sepuluh tahun terakhir melebihi 845 bilion yuan.