Huawei Richard Yu memuji kecekapan kenderaan elektrik jarak jauh

Pada 7 Julai, Forum Buku Biru Automotif China ke-14 diadakan di Wuhan. Richard Yu, Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan perniagaan terminal Huawei, mengatakan di forum bahawa kenderaan elektrik jarak jauh adalah pilihan yang baik untuk kereta pertama keluarga. Beliau mencadangkanKenderaan bahan api tulen harus dihapuskan secepat mungkinBerbanding dengan kenderaan bahan api, kenderaan elektrik jarak jauh boleh menjimatkan kira-kira separuh daripada petrol.

Yu mengatakan Huawei banyak melabur dalam kereta, menghabiskan lebih dari satu bilion dolar setahun. Automotif adalah satu-satunya perniagaan Huawei yang kehilangan wang, dengan 7,000 pelaburan langsung dan lebih daripada 10,000 pelaburan tidak langsung. Mengenai AITO M7 yang baru dikeluarkan pada 4 Julai, Yu mengatakan bahawa model tersebut telah menerima lebih dari 50,000 pesanan.

Selepas sidang media pada 4 Julai, Yu memberitahu media bahawa tidak masuk akal untuk mengatakan bahawa kenderaan elektrik jarak jauh hanyalah pilihan peralihan. Dari perspektif selebihnya, bagaimana EV tulen dengan enjin jarak jauh menjadi usang?

Kenderaan elektrik jarak jauh adalah kenderaan elektrik tulen yang dilengkapi dengan pek penjana tambahan kecil yang mengecas bateri dengan enjin pada tahap bateri yang rendah. Kenderaan elektrik jarak jauh adalah kenderaan yang didorong secara langsung oleh motor elektrik tanpa penglibatan enjin. Enjin hanya memberi kuasa kepada bateri. Walaupun kenderaan elektrik kehabisan kuasa, ia masih boleh bergantung pada enjin untuk menjana elektrik untuk memandu kenderaan.

Kenderaan elektrik jarak jauh lebih cekap daripada kenderaan bahan api kerana yang terakhir sering beralih klac dan mempunyai kecekapan enjin yang rendah. Tambahan pula, walaupun kenderaan jarak jauh menghasilkan elektrik, elektrik ini dapat dikitar semula, menjadikannya jauh lebih efisien daripada kenderaan bahan bakar.

Lihat juga:Huawei dan AITO M7 berganding bahu, sekali lagi mengingatkan orang ramai tentang impian Apple yang belum direalisasikan

Yu sebelumnya bertengkar dengan Li Ruifeng, Ketua Pegawai Eksekutif jenama kereta pintar Great Wall Motors WEY, mengenai kenderaan elektrik jarak jauh di media sosial.

Pada 6 Julai, Yu mengatakan di media sosial bahawa peningkatan dan mempopulerkan cerucuk pengisian memerlukan masa, dan kenderaan elektrik jarak jauh kini merupakan model kenderaan tenaga baru yang paling sesuai. Pada hari yang sama, Li Ruifeng mengatakan di media sosial bahawa tukang besi yang baik diperlukan untuk membuat keluli yang baik. Di samping itu, sudah menjadi konsensus industri bahawa teknologi hibrida program tambahan mundur.