Huawei SERES SF5 EV dikhabarkan akan dihentikan

Khabar angin telah tersebar baru-baru iniHuawei SERES SF5’dihentikan’Sebilangan besar logo kedai SERES telah diganti dengan logo “ATIO”. SERES SF5 juga menghentikan tempahan di pelbagai saluran setelah pelancaran model EV terbaru Huawei, AITO M5.

Seorang pemilik mengatakan bahawa dia membayar deposit 10,000 yuan ($1,569) untuk Cyrus SF5 pada 12 Disember 2021. Akibatnya, setelah menjual kereta lama, dia diberitahu bahawa dia tidak dapat mengambil kereta baru dan tidak dapat mengembalikan deposit. Dia terpaksa memulangkan kereta lama dan dituntut dua kali ganda oleh pengedar kereta terpakai.

Sebagai tindak balas, pada hari Selasa, orang yang dekat dengan Huawei mengatakan bahawa Huawei SERES SF5 tidak menghentikan pengeluaran dan penjualan, tetapi menangguhkan pra-pesanan kerana kekurangan bekalan.

Dan jenama kenderaan tenaga baru Chongqing Suokang SERES,Huawei melancarkan SF5 di Shanghai Auto Show 2021. Tetapi sebelum bekerjasama dengan Huawei, SERES SF5 dilancarkan. Setelah mencapai kesepakatan, SERES mengadopsi sistem pemacu elektrik Huawei, HiCar dan fungsi utama lain untuk memasuki saluran penjualan Huawei.

Alto M5 adalah kereta kedua yang dikembangkan oleh Huawei dan Chongqing Sokang. Pada 23 Disember 2021, Huawei mengadakan sidang media untuk melancarkan pelbagai produk baru, termasuk telefon pintar lipat poket Huawei P50 dan AITO M5. AITO M5 dilengkapi dengan sistem elektrik DriveONE milik syarikat dan konsol pintar HarmonyOS. SUV ini boleh bergerak dari 0 hingga 100 km/j dalam masa 4.4 saat.

Lihat juga:Huawei melancarkan AIOT M5, SUV pertama yang dilengkapi dengan kokpit pintar HarmonyOS

Dengan sokongan perkongsian dengan Huawei, pada bulan Disember 2021, Chongqing Suokang menjual 6.150 kenderaan tenaga baru, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 88.71%. Pada tahun 2021, penjualan kumulatifnya adalah 41.440 kenderaan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 104.39%.