Huawei tuan rumah pelancaran HarmonyOS pada 2 Jun

Huawei mengumumkan bahawa ia merancang untuk mengadakan acara rasmi untuk pelancaran HarmonyOSnya pada 2 Jun. Sistem operasi proprietari syarikat, yang sebelum ini hanya digunakan untuk produk seperti paparan pintar dan peranti boleh pakai, boleh dilaksanakan dalam produk lain.

Huawei kini berkomunikasi dan bekerjasama dengan 200 vendor Aplikasi teratas di dunia untuk bersama-sama mengembangkan aplikasi lintas peranti. Syarikat meramalkan bahawa pada akhir 2021, jumlah peranti yang dilengkapi dengan HarmonyOS akan mencapai 300 juta, di mana peranti Huawei akan melebihi 200 juta, dan rakan pihak ketiga akan menyumbang 100 juta.

Huawei mula membangunkan HarmonyOS pada Mei 2016. Pada 9 Ogos 2019, syarikat itu secara rasmi mengeluarkan HarmonyOS. Pada masa yang sama, Richard, Ketua Pegawai Eksekutif Huawei Technologies Consumer, mengumumkan bahawa sistem operasi akan menjadi sumber terbuka.

Lihat juga:Huawei melancarkan papan IdeaHub untuk Android, serasi dengan HarmonyOS dan Windows

Pada masa yang sama, sekatan AS mempercepat pengembangan sistem operasi syarikat. Pada 10 September 2020, Huawei HarmonyOS ditingkatkan ke HarmonyOS 2.0 dan sumber terbuka untuk peranti terminal 128KB-128MB. Syarikat itu mempunyai rancangan untuk mula menggunakan sistem operasi dalam produk berkaitan strategi senario penuh 1 + 8 + N.