Hurun mengeluarkan senarai syarikat paling berpotensi di China

Institut Penyelidikan Hurun dikeluarkan pada hari SelasaSenarai syarikat meta-kosmik yang dianggap paling menjanjikan pada tahun 2022Senarai ini terdiri daripada 200 syarikat China teratas dengan potensi pengembangan paling banyak dalam bidang meta-alam semesta.

20 syarikat teratas termasuk syarikat gergasi seperti China Mobile, China Telecom, Tencent, Alibaba, Baidu, NetEase, Huawei, Goertek, Xiaomi, JD.com dan ByteDance.

Di antara 200 syarikat teratas, kategori teknologi faktor mempunyai jumlah syarikat terbesar dalam senarai, merangkumi 38%. Platform aplikasi berada di kedudukan kedua, menyumbang 23%, dan teknologi platform menyumbang 20%. Terminal pintar menyumbang 10%, dan teknologi rangkaian menyumbang 8%. Syarikat-syarikat tersenarai yang beribu pejabat di Beijing, Shanghai dan Shenzhen menyumbang separuh daripada jumlah keseluruhan, di mana 16% syarikat tersenarai adalah syarikat induk milik negara dan 84% adalah perusahaan swasta.

Di antara 100 syarikat teratas dengan potensi paling besar, sebilangan besar memberi tumpuan kepada industri VR. Syarikat seperti Goertek mempunyai 70% bahagian pasaran alat dengar VR, sementara syarikat seperti Thunder Software Technology, Sunny Optics, Rockchip Electronics, dan lain-lain juga memberi tumpuan kepada VR. Platform mula mengintegrasikan teknologi ini ke dalam perniagaan mereka. Di samping itu, Travel Group Travel Network, Real Estate Tracing Group Holdings, Shanghai Oriental Pearl Media, dan lain-lain telah memperkenalkan teknologi VR atau AR ke kawasan perniagaan masing-masing untuk membantu pengguna mengalami ruang maya.

“Ini adalah tahun pertama Meta-Universe. Tidak sampai tahun lalu arus perdana mula memperhatikan senarai ini, sebahagiannya kerana Facebook menukar namanya menjadi Meta pada bulan Oktober. Senarai Meta-Universe kami hari ini bertujuan untuk membantu menentukan syarikat China mana yang paling berpotensi di Meta-Universe,” kata Hu Run, ketua dan ketua penyelidik Hurun Report, mengenai senarai itu.

Dia menambahkan, “Pada masa ini, definisi meta-alam semesta yang kita persetujui adalah: dunia maya yang dihubungkan dan dibuat melalui kaedah teknologi, dan dipetakan dan berinteraksi dengan dunia nyata. Dunia ini adalah ruang hidup digital dengan sistem sosial baru. Sudah tentu, meta-alam semesta Ia akan memakan masa sebelum kedatangan era, dan tidak dapat dipisahkan dari Web3.”

Lihat juga:Tellie mengumpulkan $10 juta untuk pencipta onboard Web3

Menurut ramalan Citibank, pada tahun 2030, jumlah pengguna MetaUniverse akan mencapai 5 miliar, dan ukuran pasar potensial ekonomi MetaUniverse mungkin antara US $8 triliun dan US $13 triliun.