Hutan Yuanqi memasuki pasaran kopi dan menjadi pemegang saham terbesar Never Coffee

Jenama minuman botol terkemuka Yuanqi Forest telah menjadi pemegang saham terbesar Never Coffee dan kini mewakili 51% pemilikan dalam kopi profesional dan platform e-dagang.

Akibat langkah ini, modal berdaftar Peerless Coffee meningkat dari 1 juta yuan kepada kira-kira 1.36 juta yuan. Pada masa yang sama, tiga pemegang saham asal Beijing Challenger Technology Co., Ltd., Beijing Hongtai Qihang Venture Capital Centre dan Lela telah menarik diri daripada campur tangan modal dalam jenama kopi.

Xie Danyang, pengurus besar Yuanqi Forest, kini akan menjadi pengerusi Never Coffees. Pada Oktober 2020, Xie didedahkan sebagai rakan kongsi Genki Forests dan Timbalan Pengurus Besar Jualan Negara Genki Forests.

Produk utama Never Coffees yang berpusat di Beijing adalah kopi siap minum dalam botol dan kotak, serta beg kopi titisan segera. Produk ini dijual terutamanya melalui saluran dalam talian, kedai serbaneka luar talian dan pasar raya.

Menurut gergasi e-dagang Tmall, titik jualan utama jenama adalah gula rendah dan kopi tanpa gula, dan harga purata produk berkotaknya adalah sekitar 5 yuan.

Ini bukan kali pertama Yuanqi Forest telah melihat pasaran kopi China yang baru muncul. Tahun lalu, Genki Forest melancarkan teh susu berperisa latte berkafein, menjadikannya persaingan langsung dengan pelbagai produk kopi.

Pada bulan Disember tahun lepas, Haoran, bekas ketua pegawai sumber manusia Luckin Coffee, menyertai Yuanqi Forest. Pengambilalihan Rans oleh Genki Forest telah menimbulkan spekulasi bahawa langkah itu menandakan jenama itu siap memasuki pasar kopi. Hutan Genki kemudian menolak khabar angin tersebut.

Lihat juga:Bytedance Masuk Pasar Kopi, Tanda Dagangan Bytecoffee Dalam Pendaftaran

Walaupun tidak jelas sama ada Genki Forest merancang untuk melancarkan barisan kopi sendiri dalam masa terdekat, jenama itu telah mengembangkan pelaburannya sejak tahun 2020. Syarikat itu sebelum ini telah membangunkan makanan rendah lemak dan melancarkan produk dada ayam dan sosej. Pengasasnya, Binsen Tang, juga telah melabur dalam sektor pengguna yang baru muncul seperti jenama mi segera bukan goreng Ramen Talk, jenama jus berbuih Hope Water dan pembuat bir kraf Panda Brew melalui firma pelaburan Challenjers Capital.