IDG Capital dan Hong Kong Gas Corporation menubuhkan dana teknologi sifar karbon bernilai $1.6 bilion

Hong Kong China Gas Group dan IDG CapitalBersama mengumumkan penubuhan dana pelaburan teknologi sifar karbon pada hari Isnin, dengan jumlah skala 10 bilion yuan (AS $1.6 bilion) dan skala penggalangan dana awal sebanyak 5 bilion yuan.

Fasa pertama 5 bilion yuan akan dilaburkan dalam bidang inovatif yang berkaitan dengan teknologi sifar karbon, seperti tenaga suria, tenaga angin, bateri kuasa, penyimpanan tenaga, grid pintar, tenaga hidrogen, perdagangan dan pengurusan karbon, dll.

Dana sifar karbon akan mempromosikan syarikat yang cemerlang untuk merealisasikan lelaran teknologi dan produk inovasi tenaga yang cepat untuk mempromosikan penjimatan tenaga dan pengurangan pelepasan.

Dana ini bukan sahaja akan memberikan sokongan modal untuk syarikat inovatif dalam bidang teknologi sifar karbon, tetapi juga membuka senario aplikasi Lianmen, anak syarikatnya Lianmen Smart Energy Co., Ltd.

Ditubuhkan pada tahun 1862, Syarikat Gas adalah salah satu pembekal tenaga terbesar di Hong Kong. Anak syarikatnya, Towngas Smart Energy Company Limited, menyediakan gas bandar dan tenaga boleh diperbaharui.

Sebagai institusi modal teroka yang terlibat dalam industri tenaga, IDG Capital menyokong SVOLT, Welion New Energy, Xiaopeng Motors, NIO, EnerVenure, JD Energy, Niu Technologies, dll.

Lihat juga:Sequoia Capital China menubuhkan dana infrastruktur baru

Di samping itu, kedua-dua pihak mengumumkan bahawa mereka akan bekerjasama dalam bidang teknologi sifar karbon untuk bersama-sama meneroka teknologi dan penyelesaian sifar karbon yang inovatif.