Indeks S&P Dow Jones meluluskan kemasukan semula Indeks Xiaomi ke dalam larangan pelaburan A.S. ditangguhkan

S&P DJI mengumumkan pada hari Isnin bahawa Xiaomi layak untuk dimasukkan ke dalam indeks sekali lagi setelah memenangi keputusan mahkamah yang secara sementara mencabut larangan pelaburan pemerintah AS terhadap pembuat telefon pintar China. Larangan itu didasarkan pada hubungan yang dikatakan syarikat itu dengan tentera China.

Penyedia indeks S&P DJI berkata dalam satu nota bahawa ia akan mengkaji semula kelayakan sekuriti Xiaomi semasa pengimbangan semula pelan sekuriti Xiaomi pada April dan Jun tahun iniMenyatakan.

Pada pertengahan Januari, di bawah pentadbiran Trump, Jabatan Pertahanan A.S. (DoD) melabel Xiaomi sebagai “syarikat tentera Parti Komunis China.” Tuduhan itu menghalang entiti A.S. daripada melabur dalam pembekal telefon pintar ketiga terbesar di dunia. Ia juga menyediakan ultimatum yang memerlukan pelabur sedia ada untuk menjual saham mereka.

Xiaomi memfailkan tuntutan mahkamah di Mahkamah Daerah A.S. untuk Columbia, berusaha untuk membatalkan senarai hitam itu.

Selepas larangan itu diumumkan, syarikat itu dikeluarkan dari indeks penanda aras global, termasuk S & P DJI dan Indeks FTSE Russell.

Awal bulan ini, Hakim Daerah A.S. Rudolph Contreras mengarahkan larangan itu dihentikan dengan alasan bahawa Jabatan Pertahanan gagal memberikan bukti yang meyakinkan bahawa Xiaomi dikaitkan dengan tentera. “Mahkamah ragu-ragu bahawa kepentingan keselamatan nasional yang besar sebenarnya terlibat di sini,” tulis Contreras.

S & P DJI berkata pada hari Isnin bahawa Luokang Technology, satu lagi syarikat China yang disenarai hitam oleh Kementerian Pertahanan, tidak akan dimasukkan dalam indeks sehingga 8 Mei. Mulai 8 Mei, penyedia perisian peta dan awan yang berpangkalan di Beijing akan hilang kelayakan daripada indeks.

Lihat juga:Harga saham Xiaomi melonjak setelah mahkamah AS menangguhkan larangan pelaburan

Syarikat itu juga menafikan memiliki atau mengawal mana-mana entiti yang dikaitkan dengan tentera China dan telah menyaman kerajaan A.S. untuk mengangkat larangan pelaburan.

Ditubuhkan oleh usahawan jutawan Lei Jun pada tahun 2010, Xiaomi memberi tumpuan kepada membangunkan telefon pintar dan peranti rumah pintar yang disambungkan oleh platform IoT. Pada suku keempat tahun lepas, bahagian pasaran telefon pintar global syarikat meningkat kepada 11.2%, hanya di belakang Apple dan Samsung.