Inner Mongolia untuk menghentikan perlombongan bawah tanah menjelang April untuk mengurangkan penggunaan tenaga

Kerajaan Inner Mongolia telah mengarahkan pemberhentian pembinaan projek perlombongan cryptocurrency baru dan bersumpah untuk menutup semua tapak perlombongan sedia ada menjelang akhir bulan April sebagai sebahagian daripada inisiatif untuk mencapai matlamat penjimatan tenaga yang berkaitan dengan pelan lima tahun keempat belas China.

Draf dasarDiposkanPada 25 Februari, Suruhanjaya Pembangunan dan Pembaharuan Inner Mongolia mengumumkan di laman webnya cita-cita wilayah autonomi untuk mengurangkan penggunaan tenaga, dan menyenaraikan perlombongan cryptocurrency sebagai industri “keupayaan mundur dan berlebihan”.

Wilayah ini juga merancang untuk mengurangkan intensiti tenaga-penggunaan tenaga per unit KDNK-sebanyak 3 peratus pada tahun 2021 dari tahap 2020 dan mengekalkan kadar pertumbuhan penggunaan tenaga tahunan pada 1.9 peratus.

“(Inner Mongolia) akan memastikan penyelesaian tugas pengendalian penggunaan tenaga, mempercepat laju pembangunan berkualiti tinggi, dan mempromosikan pembinaan peradaban ekologi,” draf peraturan menekankan bahawa wilayah ini akan melaksanakan tujuannya dalam semua aspek ekonomi dan masyarakat.

Beberapa minggu selepas pembebasan BeijingDimarahiInner Mongolia adalah satu-satunya wilayah yang belum mencapai sasaran penjimatan tenaga pada tahun 2019. Rancangan draf masih boleh disemak semula, dan pihak berkuasa yang berkaitan akan terus mendapatkan komen umum pada hari Rabu.

Lihat juga:Platform video pendek Kuaishou akan menubuhkan pusat data besar di Mongolia Dalam

Inner Mongolia mempunyai arang batu yang mencukupi, menyediakan elektrik kos rendah, dan menarik sejumlah besar pelombong Bitcoin yang menggunakan komputer berprestasi tinggi untuk menyelesaikan masalah matematik kompleks yang menjadi asas Bitcoin. Kilang-kilang ini dengan permintaan elektrik yang tinggi menggunakan lebih banyak elektrik setiap tahun daripada seluruh negara seperti Ukraine dan ArgentinaIndeks Penggunaan Kuasa BitcoinUniversiti Cambridge. Bergantung pada tenaga murah, Inner Mongolia menyumbang kira-kira 8% daripada kuasa perlombongan Bitcoin global.

Walaupun China berusaha untuk menerima teknologi blockchain yang menyokong rangkaian Bitcoin, ia juga mengambil langkah untuk memerangi cryptocurrency itu sendiri. Pada tahun 2017, China mengharamkan pengeluaran syiling awal, satu cara untuk startup untuk mengumpul dana dengan mengeluarkan token digital. Kerajaan juga menyekat akses kepada semua pertukaran cryptocurrency domestik dan asing pada tahun yang sama.

Pada masa yang sama, China mempromosikan visi ekonomi hijau. Presiden Xi Jinping berjanji tahun lepas bahawa China akan mencapai pelepasan puncak menjelang 2030 dan karbon neutral pada tahun 2060. Laporan Kementerian Ekologi dan Alam Sekitar menunjukkan bahawa intensiti karbon China telah menurun sebanyak 18.8 dalam tempoh lima tahun hingga 2020BerkataSelasa. Langkah Inner Mongolia dilihat sebagai seluruh ChinaAktivitiMenghapuskan industri yang memakan tenaga tinggi.