IntellectiveBio mengumpulkan lebih daripada $74 juta dalam Siri C

Organisasi Pembangunan dan Pembuatan Kontrak (CDMO) IntellectiveBio mengumumkanLengkapkan pembiayaan Siri CPada 5 Ogos, jumlahnya melebihi 500 juta yuan (AS $74.1 juta). Pusingan ini dipimpin oleh Gaorong Capital dan China Travel Capital, diikuti oleh Fuhou Capital, China Securities Investment Co., Ltd., Beijing Founder Securities, dan Yinggang Capital. Dana yang dikumpulkan dilaporkan akan digunakan untuk pengembangan kapasitas komersial, peningkatan platform teknologi, tata letak strategi operasi internasional dan pengembangan tim.

Syarikat ini ditubuhkan pada bulan April 2018, dengan fokus pada pengembangan proses biopharmaceutical makromolekul dan pengeluaran komersial berskala besar. Ia juga mengendalikan platform penyelidikan dan pengembangan teknologi untuk proses canggih.

Syarikat ini juga mempunyai tujuh platform teknologi CDMO termasuk pengeluaran GMP, ADC, budaya pelbagai arah, pembinaan sel bebas, analisis dadah, ujian keselamatan virus, dan pembangunan penyediaan. Syarikat ini mempunyai pangkalan pengeluaran tempatan di Zon berteknologi tinggi Xiangcheng dan Taman Perindustrian dan Zon berteknologi tinggi Changshu. Pada masa ini, semua pangkalan telah melancarkan projek pengembangan lini pengeluaran yang fleksibel, dan jumlah kapasiti pengeluaran dijangka mencapai 220,000 liter pada tahun 2023.

Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Li Zhi mendedahkan bahawa syarikat itu telah menandatangani perjanjian dengan ratusan pelanggan perniagaan sejak penubuhannya, lapor media China 36Krypton. Pada tahun 2021, firma itu akan memperoleh pendapatan ratusan juta yuan dan keuntungan puluhan juta yuan. Pendapatan dijangka meningkat dua kali ganda tahun ini.

Lihat juga:Sironax melengkapkan pusingan Siri B bernilai $200 juta

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, jumlah ubat baru yang diluluskan oleh FDA AS terus meningkat. Didorong oleh dasar, jumlah aplikasi ubat baru di China telah meningkat dengan ketara. Menurut Frost & Sullivan, pasaran biofarmaseutikal China meningkat daripada 183.6 bilion yuan (AS$27.209 bilion) pada 2016 kepada 345.7 bilion yuan (AS$51.232 bilion) pada 2020 dengan CAGR 17.1 peratus.

Perkembangan pasaran penyumberan luar farmaseutikal adalah pelengkap kepada pasaran farmaseutikal itu sendiri. Data industri menunjukkan bahawa CAGR pasaran CDMO global melebihi 20%, sementara pasaran CDMO ubat makromolekul China mengekalkan kadar pertumbuhan 40%.