Jabatan pengurusan harta tanah Vanke Onewo diluluskan untuk IPO di Hong Kong

Penyedia perkhidmatan pengurusan hartanah Onewo, Lulus tinjauan Bursa Saham Hong Kong (Bursa Saham Hong Kong) pada 1 September dan merancang untuk disenaraikan secara terbuka. Syarikat itu akan menjadi saham hartanah keenam yang akan disenaraikan di Hong Kong tahun ini.

Onivo sebelumnya dikenali sebagai Vanke Services dan pernah menjadi jabatan perkhidmatan harta tanah Vanke. Syarikat itu secara rasmi mengumumkan bahawa ia akan melepaskan Onewo pada 5 November tahun lalu. Pada 1 April tahun ini, Onewo secara rasmi menyerahkan prospektus ke Bursa Saham Hong Kong untuk disenaraikan, dengan penaja bersama CITIC Securities, Citibank dan Goldman Sachs.

Pada masa ini, syarikat telah menetapkan model perniagaan yang merangkumi tiga sektor berikut: perkhidmatan penggunaan kediaman, perusahaan komersial dan perkhidmatan bersepadu ruang bandar, perkhidmatan penyelesaian AIoT dan BPaaS, masing-masing menyumbang 55.5%, 36.7% dan 7.8% dari jumlah pendapatan syarikat pada tahun 2021.

Mengenai penilaian Onivo, pasukan pengurusan Vanke selalu mengekalkan sikap yang cukup rasional. Pada 31 Ogos, pada pertemuan hasil sementara 2022, Ketua Vanke Yu Liang menyatakan bahawa syarikat itu melepaskan Onewo melalui penyenaraian untuk memiliki lebih banyak potensi pengembangan, bukan untuk mengejar keuntungan jangka pendek.

Sebelum ini, Yu juga secara terbuka menyatakan bahawa penilaian yang berlebihan dapat menimbulkan harapan yang tidak realistik bagi pekerja, dan penilaian yang relatif rasional lebih kondusif untuk pertumbuhan perniagaan pekerja.

Lihat juga:Hartawan harta tanah bersara Wang Shi mengemukakan permohonan penyenaraian Hong Kong untuk memperoleh Destone

Prospektus yang dikemukakan sebelumnya menunjukkan bahawa dari 2019 hingga 2021, pendapatan Onivo adalah 13.927 bilion yuan, 18.145 bilion yuan dan 23.705 bilion yuan, dan CAGR adalah 30.46%. Keuntungan tahunan yang sesuai adalah 1.04 bilion yuan, 1.519 bilion yuan, 1.714 bilion yuan, dan CAGR adalah 28.37%. Pada separuh pertama tahun ini, Onivo mencapai pendapatan operasi sebanyak 14.35 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 38.2%.