Jalan raya Shenzhen membenarkan kereta memandu sendiri L3

Pada hari Sabtu, Jawatankuasa Tetap Kongres Rakyat Perbandaran Shenzhen mengeluarkan salinan yang dipanggil “Peraturan Shenzhen mengenai Pengurusan Kenderaan Pintar dan BersambungIni dengan jelas menetapkan bahawa kereta pintar dibenarkan memandu di jalan raya di bandar ini setelah memperoleh sijil pendaftaran, plat nombor dan permit memandu.

“Peraturan” mendefinisikan dan merumuskan peraturan mengenai jalan raya berkelajuan tinggi, jalan terbuka bandar, kawasan parkir, dan operasi komersial yang berkaitan sebagai tindak balas terhadap masalah kabur pemanduan autonomi L3 di jalan terbuka. Kaedah baru ini juga merangkumi peraturan dan prosedur pengurusan khusus seperti definisi kenderaan rangkaian pintar, akses pasaran, hak dan tanggungjawab jalan raya.

Mengenai isu-isu yang berkaitan dengan pemilikan hak dan tanggungjawab, “Peraturan” menetapkan bahawa jika pelanggaran lalu lintas berlaku di dalam kereta pintar yang dilengkapi dengan pemandu, bahagian pengurusan lalu lintas organ keselamatan awam akan menghukum pemandu sesuai dengan undang-undang yang relevan. Sekiranya kenderaan pintar mengalami kemalangan jalan raya, pemandu akan menanggung tanggungjawab yang sama untuk ganti rugi. Sekiranya kemalangan jalan raya disebabkan oleh kecacatan kualiti kenderaan pintar, pemandu boleh mendapatkan pampasan dari pengeluar dan penjual kereta setelah menanggung tanggungjawab untuk ganti rugi sesuai dengan undang-undang.

Lihat juga:Syarikat memandu sendiri WeRide menerima pelaburan strategik dari Bosch

“Langkah” baru mewakili dokumen pentadbiran rasmi domestik pertama yang menentukan isu-isu penting seperti hak, tanggungjawab, dan definisi teknologi pemanduan autonomi L3 dan ke atas, dan menghilangkan halangan dasar untuk mencapai penggunaan kenderaan secara sah di jalan raya dengan keadaan pemanduan autonomi. Peraturan ini akan menjadi dorongan kuat untuk kereta pintar dalam industri automotif yang lebih luas. Ia akan mendorong Shenzhen menjadi bandar pertama di China yang membenarkan pemanduan autonomi L3 atau lebih tinggi di jalannya.

Shenzhen mempercepat pengembangan pemanduan autonomi. Dokumen rasmi yang dikeluarkan oleh bandar pada 6 Jun dengan jelas menganggap industri kereta pintar sebagai salah satu daripada 20 kelompok industri baru yang strategik di bandar ini. Dokumen rasmi lain yang dikeluarkan oleh bandar ini juga menyatakan bahawa menjelang tahun 2025, sasaran pendapatan operasi industri kereta pintar akan mencapai 200 miliar yuan (29.9 miliar dolar AS).