JD.com akan mencuba perniagaan penghantaran makanan

LewatMelaporkan pada hari Rabu bahawa syarikat e-dagang China JD.com akan berusaha mengembangkan perniagaan penghantaran makanannya. Menurut pengaturan itu, pedagang akan beroperasi melalui aplikasi JD Daojia, dan Dada Group akan bertanggungjawab untuk logistik penghantaran. Menurut laporan, perniagaan yang belum dimulakan akan beroperasi terlebih dahulu di bandar-bandar perintis seperti Zhengzhou. Pasukan menghubungi peniaga restoran tempatan mengenai rancangan itu.

Usaha sama itu dipromosikan oleh JD Tongcheng Catering Business Department. Jabatan baru yang ditubuhkan oleh JD.com pada 7 Jun kini mempekerjakan sekitar 10 orang.

Aplikasi ini mengingatkan bahawa JD Tongcheng kini melancarkan kupon pengguna elektronik di kedai untuk katering, penjagaan kesihatan, perkhidmatan penghantaran satu jam untuk tiket bersiar-siar, bahan makanan pasar raya, dan perkhidmatan yang dikendalikan sendiri untuk pembaikan dan pemasangan dobi dari pintu ke pintu. Walau bagaimanapun, banyak perkhidmatan yang disediakan oleh pesaing Meituan belum disediakan di sini, seperti takeaway, teksi, basikal bersama, hotel, dll.

Latebost mengetahui bahawa JD Retail mempunyai empat arah perniagaan penting, iaitu: rantaian bekalan sebagai platform perantaraan, perniagaan intra-bandar, saluran omni dan cadangan carian. Setelah memegang jawatan pada bulan September tahun lalu, Ketua Pegawai Eksekutif Xin Lijun mengenal pasti rantaian bekalan sebagai arah terpenting JD Retail.

Dari segi perniagaan di bandar yang sama, Xin Lijun bersedia membiarkan pasukan mencuba segala macam perkara, kata beberapa sumber di JD Retail, sambil menambahkan, “Dia bahkan tidak menolak perjalanan di masa depan”. Tetapi mereka juga percaya bahawa JD.com mempunyai tekad terhad untuk melabur dalam perniagaan baru secara besar-besaran.

JD.com mengumumkan bahawa strategi keseluruhan tahun ini adalah untuk mengurangkan kerugian perniagaan. Seorang individu di JD.com mengatakan syarikat itu akan mengecilkan semua perniagaan yang menghadapi kerugian. Penguncupan terutamanya disebabkan oleh perniagaan pembelian kumpulan komuniti Jingxi Pinpin. Menurut ChinaStarMarket, memetik sumber yang relevan pada hari Khamis, Jingxi Pinpin hanya boleh mengekalkan perniagaan Beijing dan Zhengzhou.

Lihat juga:Jingxi Pinpin, anak syarikat JD, dikhabarkan akan mengurangkan operasi perniagaan