JD.com menutup laman web Inggeris dan Rusia JoyBuy di platform B2C untuk transformasi dan peningkatan B2B

Berita PembersihanJOYBUY, platform eksport e-dagang rentas sempadan yang dimiliki oleh syarikat domestik terkemuka JD.com, mengumumkan pada hari Rabu bahawa ia akan menghentikan kerjasama dengan pedagang, sebuah media China melaporkan pada hari Khamis. Dalam hal ini, JD.com mengatakan bahawa JOYBUY akan ditingkatkan menjadi platform transaksi dan perkhidmatan perniagaan-ke-perniagaan (B2B) rentas sempadan.

Seseorang dari JD International menekankan bahawa platform yang ditingkatkan akan terus melayani pengguna e-dagang rentas sempadan dan menggunakan keupayaan rantaian bekalan digital JD untuk membantu penjual dan pembeli kecil dan sederhana rentas sempadan domestik dan asing.

Dalam notis yang sama, platform itu mengatakan akan menghentikan operasi di laman web berbahasa Inggeris www.joybuy.com dan laman web berbahasa Rusia www.jd.ru pada 9 Disember 2021, dan akan menghentikan kerjasama dengan pedagang di laman web ini sesuai dengan perjanjian yang ditandatangani sebelumnya.

Platform ini secara khusus menunjukkan bahawa penamatan kerjasama hanya melibatkan perniagaan transaksi dalam taliannya dan tidak mempengaruhi penjualan pedagang di platform pihak ketiga.

Untuk pesanan yang belum selesai di platform, syarikat memerlukan peniaga untuk berkomunikasi dengan pelanggan untuk membatalkan pesanan atau menghantar dalam masa tiga hari dari tarikh pemberitahuan. Sistemnya akan membatalkan semua pesanan yang tidak dijawab pada 27 November. Platform ini meminta pedagang untuk menyediakan perkhidmatan purna jual sesuai dengan peraturannya untuk pesanan yang telah dipenuhi tetapi masih dalam tahap layanan purna jual. Sekiranya perlu, platform akan menghubungi peniaga untuk menyelaraskan dan menyelesaikan masalah pesanan mereka.

Sebagai tambahan kepada laman web bahasa Inggeris dan Rusia, platform ini juga menyediakan laman web berbahasa Sepanyol di www.joybuy.es. Dalam bidang e-dagang tempatan, JD International telah menjalin usaha sama di www.JD.id di Indonesia dan www.JD.co.th di Thailand.

Perniagaan platform ini dilancarkan pada tahun 2015, dan stesen bahasa Inggeris dan Rusia ditubuhkan pada tahun yang sama. Pada tahun 2018, Liu Qiangdong, Ketua dan Ketua Pegawai Eksekutif JD.com, menyebutkan dalam surat dalamannya bahawa perniagaan Thailand dan Indonesia akan diluncurkan sepenuhnya, dan pejabat wilayah di New York, Australia, dan Milan juga akan diresmikan. Pada Forum Davos 2018 di Switzerland, syarikat itu juga mendedahkan bahawa ia akan menggunakan model pusat logistik buatan sendiri untuk memasuki pasaran AS dengan Los Angeles sebagai pangkalan pada separuh kedua 2018.

Pada bulan September tahun ini, JD.com Central, yang diciptakan bersama oleh JD.com dan syarikat runcit Thailand Central Group, mendedahkan bahawa jumlah barang dagangan (GMV) pada tahun 2020 akan meningkat sebanyak 170% tahun ke tahun. Pada masa ini, 8 gudang termasuk gudang kecil dan sederhana, gudang besar, dan gudang awan telah didirikan di Thailand, yang dapat mencapai lebih dari 95% pesanan di Bangkok pada hari yang sama dan 85% pesanan di seluruh negara pada keesokan harinya.

Lihat juga:JD.com mengumumkan keputusan suku ketiga 2021

Pada bulan September 2020, Yan Xiaobing, mantan ketua kumpulan perniagaan runcit perkakas rumah 3C JD Retail, menggantikan Zheng Xiaoming sebagai ketua jabatan perniagaan JD International. Bekas ketua kategori produk tradisional syarikat itu kini bertanggungjawab untuk perniagaan antarabangsa, yang dilihat oleh dunia luar sebagai isyarat bahawa JD.com mula memberi tumpuan kepada operasi luar negara. Perkembangan perniagaan Asia Tenggara yang baik juga bermakna syarikat itu tidak memperlahankan pengembangannya ke pasaran antarabangsa.

Ini dapat dilihat bahawa langkah pengantarabangsaan syarikat tidak akan perlahan-tetapi jika dilihat dari penyesuaian strategiknya untuk menutup stesen Inggeris dan Rusia di platform B2C rentas sempadannya, pasaran sasaran syarikat mungkin difokuskan pada masa depan.