JD Logistics membina taman perindustrian pintar neutral karbon pertama di China

Penyedia penyelesaian rantaian bekalan China JD Logistics dilancarkan pada hari IsninLaporan persekitaran, sosial dan tadbir urus pertamanya pada tahun 2021Selepas penyenaraian. Laporan ini menunjukkan usaha kelestarian hijau syarikat sepanjang tahun lalu dan mendedahkan kerangka tadbir urus yang berkaitan dengan iklim, pengenalpastian peluang risiko, pengurusan risiko dan objektif di peringkat logistik dengan merujuk kepada kerangka kerja yang disarankan oleh Pasukan Petugas Pendedahan Kewangan Berkaitan Iklim (TCFD).

Laporan itu menunjukkan bahawa pada tahun 2021, JD Logistics akan mengoptimumkan teknologi pergudangan taman dan meningkatkan kecekapan kitar semula tenaganya dengan membuat kekuatan dua teras “infrastruktur hijau + inovasi teknologi pengurangan karbon”. Hingga kini, Taman Logistik Pintar Xi’an No. 1 JD Logistics Asia telah diperakui sebagai taman logistik “sifar karbon” pertama di negara ini, dan Taman Logistik Pintar No. 1 Suqian Asia baru sahaja memulakan transformasi neutral karbon.

Pada akhir tahun 2021, JD Logistics telah menyelesaikan susun atur sistem penjanaan tenaga fotovoltaiknya dalam kumpulan pertama dari 12 taman logistik pintar pertama di Asia, dengan kapasiti terpasang keseluruhan lebih dari 100 MW dan penjanaan kuasa tahunan 160 juta kWh. Dalam tiga tahun akan datang, kapasiti penjanaan tenaga fotovoltaik JD Logistics secara keseluruhan akan mencapai 1,000 MW, menyediakan tenaga hijau untuk 85% taman logistik pintar.

Di samping itu, syarikat ini secara aktif mempromosikan kaedah pengangkutan hijau dan rendah karbon. Pada tahun 2021, ia akan melancarkan 20,000 kenderaan tenaga baru di lebih dari 50 bandar di seluruh negara, yang akan membantu mengurangkan pelepasan karbon dioksida sekitar 400,000 tan setiap tahun. Di samping itu, syarikat ini secara aktif meneroka aplikasi pertukaran bateri NEV dan teknologi kenderaan elektrik hidrogen. Pada separuh pertama tahun 2022, tujuannya adalah untuk menyelesaikan ujian dan kemudian menggunakan pertukaran bateri NEV dan kenderaan tenaga hidrogen. Tujuannya adalah untuk mencapai 100% tenaga baru kenderaan logistik menjelang 2030.

Lihat juga:Huawei meningkatkan keperluan pengurangan pelepasan karbon untuk pembekal

Laporan itu menunjukkan bahawa JD Logistics mengubah cara pengangkutan barang tradisional, mengurangkan penggunaan tenaga dan pelepasan karbon dengan mengalihkan sebahagian pengangkutan jalan ke pengangkutan kereta api. Pada tahun 2021, jumlah pengangkutan dari pengangkutan jalan ke kereta api akan mencapai 54.900 tan, dan kaedah pengangkutan hijau akan digunakan dalam semua senario yang berlaku.

JD Logistics juga turut serta dalam kitar semula dan penggunaan sumber yang cekap, dan sering mendorong pemilik jenama untuk melaksanakan “pembungkusan asli” melalui dasar pilihan. Pada masa ini, ribuan SKU komoditi telah dihantar terus ke bungkusan asal, yang dapat mengurangkan penggunaan kadbod dalam industri logistik lebih dari 2 bilion setiap tahun. Pada tahun 2021, JD Logistics akan menggunakan kotak aliran hijau lebih dari 5 juta kali dan inkubator kitaran lebih dari 60 juta kali. Langkah ini berkesan mengurangkan 60 juta kotak busa sekali pakai, 60,000 tan pek ais sekali pakai, dan 30,000 tan ais kering.