JD Retail Mengumumkan Eksekutif Baru

36Kr melaporkan pada hari Khamis bahawa JD Retail telah menyesuaikan personel dan melantik Feng Yi, mantan presiden kumpulan perniagaan saluran omni Dashang Super, sebagai presiden kumpulan perniagaan perabot rumah fesyennya, dan sekarang akan melaporkan secara langsung kepada Ketua Pegawai Eksekutif JD Retail Xu Lei. Pada masa yang sama, Zhao Yingming, mantan presiden kumpulan perniagaan perabot rumah fesyen, akan melaporkan kepada Feng Yi.

Feng bergabung dengan JD.com pada tahun 2014 dan sebelumnya berkhidmat sebagai naib presiden Wal-Mart China dan naib presiden e-dagang Tencent. Liu Lizhen telah dilantik sebagai presiden baru Dashang Super Omnichannel Business Group. Liu berkhidmat sebagai pengurus besar bahagian barangan pengguna JD di bawah Feng. Liu bergabung dengan JD.com pada tahun 2011 dan bertanggungjawab untuk produk ibu dan anak, minuman dan barang kering.

Dashang Super Omnichannel Business Group ditubuhkan pada bulan April tahun lalu dan terdiri daripada Bahagian Barang Pengguna, 7FRESH dan perniagaan lain. JD.com sebelum ini menyatakan bahawa pertumbuhan masa depan utama adalah di sektor ini.

Dia membina rangkaian luar talian yang luas (kedai serbaneka, pasar raya, gedung serbaneka, dll.) Dan mencapai penghantaran terpantas, yang membolehkan peruncit menghantar barang dalam masa 30 minit setelah pelanggan membayar pesanan mereka. Strategi ini kini menjadi senjata utama JD. COM dalam pertarungan dengan pesaing seperti Meituan, ele.me dan freshippo.

Lihat juga:Diluluskan untuk berlepas: Syarikat penerbangan kargo yang disokong oleh pengasas JD mendapat kelulusan peraturan

Sebelum bergabung dengan JD.com pada tahun 2017, Zhao Yingming, mantan presiden kumpulan perniagaan perabot rumah fesyen, bertugas sebagai timbalan pengurus besar Chengdu Wangfujing (Wilayah Barat Daya) dan pembantu presiden Wangfujing Group. Pada bulan April 2019, dia menggantikan Hu Shengli sebagai presiden kumpulan perniagaan perabot rumah fesyen. Promosi Zhao tidak berjalan lancar selama dua tahun terakhir, kerana sumber lain memberitahu 36Krypton bahawa Zhao mungkin akan meninggalkan JD.com dalam waktu dekat.