Jenama China akan melancarkan telefon pintar perspektif penuh dengan kamera selfie ultra-mikro

Seorang blogger industri teknologi China yang terkenal dengan akaun Weibo “Stesen sembang digitalMenurut berita pada 3 Ogos, pengeluar telefon pintar China sedang mengkaji penyelesaian telefon pintar skrin penuh baru, dan beberapa syarikat akan melancarkan “penyelesaian kamera selfie ultra-mikro.” Ciri ini membungkus kamera selfie di sempadan telefon pintar, tanpa struktur mekanikal yang berat atau mempengaruhi skrin, dan kualiti pencitraan lebih baik.

ZET Axon 40 Ultra (sumber gambar: ZTE)

Model telefon pintar lipat baru akan menggunakan penyelesaian ini, kata blogger, dan model skrin lurus juga sedang dipertimbangkan. Sama ada “penyelesaian kamera selfie ultra-mikro” boleh membawa kepada telefon pintar perspektif penuh yang lebih baik, pengguna boleh mengharapkan.

Telefon pintar Full Vision mewakili bentuk yang lebih sempurna yang dicari oleh pengeluar. Untuk tujuan ini, pengeluar telefon pintar domestik utama telah melancarkan model dengan kamera pop timbul dan kamera paparan, seperti vivo NEX, ZTE Axon 40 Ultra, dll.

Vivo NEX 3 (sumber gambar: vivo)

Walau bagaimanapun, kamera pop timbul mengambil terlalu banyak ruang dalam peranti, dan keseluruhan model boleh terlalu berat atau terlalu tebal-belum lagi kos penyelenggaraan yang tinggi. Sebaliknya, kamera dalam paparan mempunyai masalah kualiti pengimejan yang buruk. Hari ini, kebanyakan telefon pintar kembali ke paparan nota, yang boleh menjadi kompromi.

Lihat juga:Honor mendahului bahagian pasaran telefon pintar China untuk pertama kalinya

Xiaomi juga mengajukan permohonan paten yang disebut “Modul dan Terminal Kamera Pop-Up” pada bulan Jun tahun ini, dan melakukan eksplorasi baru pada kamera pop-up mekanikal. Mengikut gambaran paten, berbanding dengan seni terdahulu, contoh modul kamera pop timbul yang disediakan oleh paten mengurangkan kerumitan struktur modul dan juga menjimatkan ruang yang diduduki.