Jenama turbin gas hidrogen Marvel-Tech menerima pusingan pembiayaan Pra-A

Jenama turbin gas hidrogen Marvel-Tech baru-baru ini telah menyelesaikan pusingan pembiayaan pra-A berjumlah hampir 50 juta yuan (AS $7.3 juta), yang diketuai oleh Fortune Capital, diikuti oleh Shunwei Capital dan Zizhu Seedling Fund,36krDilaporkan pada 19 Ogos.

Ditubuhkan pada tahun 2015, Marvel-Tech adalah syarikat teknologi tinggi tenaga baru yang beroperasi dalam bidang mesin turbin, yang didedikasikan untuk pengembangan generasi baru teknologi dan produk penjanaan tenaga berasaskan hidrogen sifar karbon. Produk utamanya adalah turbin gas hidrogen, yang dapat digunakan dalam banyak bidang seperti tenaga yang diedarkan, pusat data, transit kereta api, tenaga kapal, dan tenaga on-board.

Turbin gas sebelum ini menggunakan gas asli sebagai bahan api utama. Dengan arah dasar pengurangan pelepasan karbon yang jelas dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kos pengeluaran hidrogen dari tenaga angin dan tenaga suria telah menurun. Turbin gas hidrogen yang bergantung pada pembakaran hidrogen untuk menjana elektrik menjadi landasan baru bagi syarikat tenaga global.

Anggota teras Marvel-Tech terdiri daripada orang yang kembali yang telah terlibat dalam pengembangan teknologi turbin gas di Jerman selama bertahun-tahun, dan veteran industri yang telah terlibat dalam R&D dan pembuatan produk mesin turbin domestik selama bertahun-tahun.

Marvel-Tech sedang membangunkan tiga siri turbin gas hidrogen tulen. Unit dengan tahap penjanaan kuasa yang berbeza adalah untuk menyokong senario yang berbeza. Turbin gas hidrogen 2MW membantu hotel, sekolah, hospital dan sistem tenaga lain untuk mencapai penggunaan lata tenaga. Turbin gas hidrogen 100kW sesuai sebagai pelanjutan jarak untuk sistem kuasa hibrid pesawat.

Lihat juga:Syarikat teknologi cip Sandtek menerima 100 juta yuan modal baru

Unit turbin gas hidrogen berkuasa rendah yang dibangunkan oleh Marvel-Tech kini memasuki peringkat pembuatan dan pemprosesan dan akan diuji tidak lama lagi. Unit turbin gas hidrogen berkuasa tinggi sedang dalam peringkat penyelidikan dan pengembangan, dan ujian dijangka selesai pada tahun 2025.