Jingxi Pinpin, anak syarikat JD, dikhabarkan akan mengurangkan operasi perniagaan

Menurut laporan media tempatan pada hari Khamis,Jingxi Pinpin, platform membeli kumpulan komuniti di bawah JD.comLini perniagaan semakin dikurangkan, dan hanya boleh mengekalkan operasi di Beijing dan Zhengzhou.

Pada tahun 2019, JD.com melancarkan Jingxi, platform e-dagang sosial yang terutama ditujukan untuk bandar-bandar kecil dan pasar luar bandar, sebagai tindak balas terhadap kenaikan Pinduoduo. Jingxi Pinpin adalah platform membeli kumpulan komuniti di bawah Jingxi, yang akan dilancarkan secara rasmi pada Hari Tahun Baru pada tahun 2021. Jingxi Pinpin bergantung pada sistem rantaian bekalan JD untuk menyediakan pengguna komuniti dengan perkhidmatan seperti penghantaran keesokan harinya. Ia hanya beroperasi di lapan bandar apabila ia ditubuhkan, dan apabila skala perniagaannya berkembang, ia pernah berkembang ke lebih daripada 20 wilayah di China.

Pada bulan Mac 2022, Jingxi Pinpin diberitahu untuk mengurangkan kakitangan dan menghentikan perniagaan di beberapa bandar. LastPost melaporkan bahawa pada petang 21 Mac, 400 pekerja Jingxi Fighting di wilayah Jiangsu dan Zhejiang diminta untuk meninggalkan pekerjaan mereka. Jingxi Pinpin, yang pernah beroperasi di lebih dari 20 provinsi, kini hanya memiliki bisnis di empat provinsi: Beijing, Shandong, Henan, dan Hubei.

Orang dalam yang dekat dengan Jingxi berkata, “Penyesuaian ini adalah untuk keutamaan strategik dan keutamaan serantau. Jingxi akan memberi tumpuan kepada pembinaan rantaian bekalan di bandar-bandar kecil dan pasaran luar bandar.”

Lihat juga:Menurut laporan, jabatan pembelian kumpulan JD merancang untuk memberhentikan 10-15% pekerja

Pada awal penubuhannya, Jingxi menargetkan bandar-bandar kecil dan pasar luar bandar di China, berusaha untuk menarik lalu lintas ke JD.com dengan kos rendah. Ia dibezakan dan saling melengkapi dengan JD.com. Walau bagaimanapun, kebanyakan pengguna JD tidak berada di bandar kecil dan pasar luar bandar.Jingxi selalu berjuang untuk memperoleh kelebihan dalam persaingan pasar, dan juga sukar untuk memperoleh kelebihan dalam pembekalan produk pertanian segar.

Pada suku pertama 2021, JD.com menggabungkan Jingxi dan JD Production and Development menjadi perniagaan baru. Kedua-dua syarikat itu dipamerkan bersama JD Retail dan JD Logistics dalam siaran maklumat kewangan. Laporan kewangan menunjukkan bahawa dari Q1 hingga Q4 pada tahun 2021, segmen perniagaan baru termasuk Jingxi mencatatkan pendapatan masing-masing 5,15 miliar yuan, 6,96 miliar yuan, 5,732 miliar yuan dan 8,21 miliar yuan. Walau bagaimanapun, kerugian meningkat dari tahun ke tahun, masing-masing didaftarkan pada 2.2 bilion yuan, 3.02 bilion yuan, 2.073 bilion yuan dan 3.22 bilion yuan.