Kaixin Automobile menerima 700 juta dolar AS dan merancang untuk melabur dalam pemerolehan pengeluar kenderaan tenaga baru

Pada 4 Ogos, Happy Motors mengeluarkan pengumuman yang menyatakan:Telah memperoleh 700 juta dolar AS dalam niat pelaburan yang disasarkan dari banyak institusi pelaburan, dan pelaburan ini akan berlaku pada masa yang sama dengan cadangan pemerolehan syarikat pembuatan tenaga baru oleh Happy Motors.

Happy Car, yang dahulunya dikenali sebagai Renrenche, adalah kumpulan peniaga kereta terpakai domestik Renren.com, sebuah perkhidmatan rangkaian sosial Cina yang serupa dengan Facebook. Pada tahun 2015, Happy Motors memasuki industri kereta terpakai dengan perniagaan kewangan automatik, dan kemudian memulakan perniagaan runcit pasaran kereta terpakai dan perkhidmatan perdagangan kereta terpakai sendiri. Perniagaan ini bermula pada tahun 2017. Sehingga Mei 2019, syarikat itu telah disenaraikan di Nasdaq, menjadi syarikat kereta terpakai China kedua yang berjaya disenaraikan selepas Uxin.

Pada 6 Ogos 2021, Happy Motors menubuhkan jabatan kenderaan tenaga baru dan beberapa pasukan, yang didedikasikan untuk R&D, pengeluaran dan pemasaran. Syarikat itu mengatakan bahawa ia secara aktif mencari syarikat pembuatan tenaga baru yang lain sebagai sasaran pemerolehan, dan kini mempunyai sasaran awal. Pada masa yang sama, Happy Motors secara aktif merundingkan hal-hal pelaburan dengan sejumlah dana.Niat pelaburan 700 juta dolar AS akan digunakan secara eksklusif untuk operasi perniagaan setelah memperoleh syarikat pembuatan tenaga baru.

Lihat juga:Happy Motors diluluskan untuk memperoleh platform e-dagang Haitaoche

“Banyak wang diperlukan untuk menyokong operasi perniagaan pembuat kenderaan elektrik yang diperoleh. Mendapatkan niat pelaburan $700 juta membantu mengukuhkan kedudukan kami untuk mempercepat proses pemerolehan. Kami menjangkakan akan mengumumkan syarikat sasaran pada bulan Ogos,” kata Lin Mingjun, ketua dan ketua eksekutif Kaixin Automobile.

Model pertama Tecroll (sumber gambar: Happy Car)

Pada bulan Julai tahun ini, Happy Motors melancarkan barisan baru perniagaan tenaga baru-sebuah kereta terpakai bernama Tecroll, dan bersama-sama mengadakan upacara penghantaran pertama kenderaan logistik elektrik Tecroll dengan Beijing Bujia Automobile. 5,000 kenderaan logistik elektrik yang dibeli oleh syarikat untuk Buga Automobile secara rasmi mula dihantar.