Kawalan keuntungan modal abad ke-lama syarikat minuman Cina Luckin Coffee

Konsortium yang diketuai firma pelaburan berpangkalan di Beijing, Centurium Capital itu kini memiliki lebih 50 peratus ekuitiRantaian minuman domestik Luckin CoffeeSyarikat itu sebelumnya dilanda serangkaian skandal, menurut pengajuan peraturan pada hari Khamis.

Wakil Luckin Coffee menyatakan bahawa mereka percaya bahawa transaksi pemindahan saham adalah demi kepentingan jangka panjang terbaik syarikat.

Centurium Capital menyatakan bahawa pihaknya komited untuk menyokong Luckin Coffee dalam mewujudkan model perniagaan yang lestari, sistem pemerintahan yang kuat dan telus dan struktur pengurusan yang bertanggungjawab.

Penjualnya adalah Primus Investment Fund, L.P., Hoode Investment Inc., dan Summer Fame Limited, yang semuanya dalam proses pembubaran rasmi.

Pembeli baru-baru ini memperoleh saham bekas Pengerusi Luckin Charles Lu dan bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Jenny Kian. Lew dan Money kehilangan kawalan saham pada musim panas 2020 setelah mantan ketua itu gagal membayar pinjaman margin $533 juta dari sebuah bank di mana saham dijanjikan. Mahkamah di British Virgin Islands telah melantik KPMG sebagai pelikuidasi aset.

Lihat juga:Luckin Coffee menafikan rancangan restart Nasdaq

Selain Centurium Capital, pembeli termasuk firma pelaburan IDG Capital dan Ares SSG Capital Management. Kes pelaburan bekas dalam bidang makanan dan minuman termasuk HeyTea, Quanjude, Three Squirrels, dan Lepur. Yang terakhir adalah anak syarikat Ares Management, yang mempunyai pengurusan aset global lebih dari $282 bilion.