Kekurangan kuasa menyebabkan pembekal utama Apple dan Tesla menghentikan pengeluaran di wilayah Jiangsu di timur China

Media China mengatakan bahawa disebabkan oleh bekalan kuasa yang ketat, banyak wilayah dan bandar di China baru-baru ini telah mengambil langkah-langkah untuk mengurangkan kuasa, yang telah menjejaskan pengeluaran beberapa perusahaan utamaFijiphilippines. kgmDilaporkan.

Beberapa pembekal utama Apple dan Tesla telah mengumumkan bahawa mereka akan menghentikan pengeluaran di China, dan rantaian bekalan mereka akan berisiko pada musim puncak produk elektronik seperti model iPhone baru.

ESON Precision Engineering, pembekal utama bahagian mekanikal untuk Apple dan Tesla, mengatakan pada hari Ahad bahawa kilangnya di Kunshan, Jiangsu, telah menghentikan pengeluaran dari hari Ahad hingga Jumaat sebagai tindak balas terhadap dasar bandar untuk menghentikan bekalan elektrik industri, lapor Nikkei Asia. ESON menunjukkan dalam pengumuman bahawa dalam tempoh penutupan, ia akan mengekalkan operasi sementara dengan inventori yang ada, dan diharapkan pengeluaran akan diatur pada hari cuti untuk memenuhi keperluan pelanggan.

Unimicron, pembekal papan litar bercetak Apple, mengatakan kilang syarikat di Suzhou dan Kunshan juga perlu ditutup dari tengah hari Ahad hingga akhir bulan ini dan akan menggerakkan kapasiti di pangkalan pembuatan syarikat lain untuk mengurangkan kesannya.

Dilaporkan bahawa Concraft Holding, pembekal komponen akustik Apple dengan kilang di Suzhou, juga mengumumkan bahawa ia akan berhenti bekerja selama 5 hari hingga tengah hari pada hari Khamis dan akan bergantung pada inventori untuk memenuhi keperluan pelanggan.

Pegatron adalah pemasang iPhone utama dengan pangkalan pengeluaran yang besar di Kunshan dan Suzhou. Pegatron mengatakan pada lewat hari Ahad bahawa kilang mereka beroperasi seperti biasa, tetapi penjana sudah siap, sementara menunggu pemberitahuan lebih lanjut dari pemerintah kota. Selain itu, kilang pembuatan Foxconn di Shenzhen, Taiyuan dan Zhengzhou, pemasang Apple yang lain, tidak terjejas oleh sekatan bekalan elektrik.

Menurut orang yang mengetahui perkara itu, beberapa penyedia perkhidmatan pembungkusan dan pengujian cip utama seperti Intel, Nvidia, dan Qualcomm juga telah diberitahu untuk menutup kilang mereka di Provinsi Jiangsu selama beberapa hari berturut-turut, yang akan memberi kesan lebih lanjut terhadap bekalan cip di seluruh industri elektronik.

Lihat juga:Tesla menandatangani perjanjian pembekal dengan pembuat bateri China CATL

Media China 21st Century Business Herald melaporkan bahawa pemotongan elektrik dan pengeluaran menyebabkan gangguan di sekurang-kurangnya 10 wilayah, termasuk Jiangsu, Zhejiang, Shandong, Guangxi dan Yunnan.

Terdapat dua faktor utama di sebalik pemadaman. Pertama, bekalan ketat, harga arang batu tinggi, dan bekalan elektrik terjejas teruk. Yang kedua ialahUntuk mencapai pelepasan karbon puncak dan mencapai matlamat neutral karbon yang dijanjikan oleh kerajaan ChinaDi bawah tekanan untuk mengawal intensiti dan jumlah penggunaan tenaga, sesetengah kawasan telah mengambil langkah-langkah kawalan penggunaan tenaga.