Keluar e-kedai buku Kindle dari China menimbulkan keraguan di kalangan netizen China

Amazon akan menutup kedai e-buku Kindle di China tahun depan, yang menimbulkan rasa tidak puas hati di kalangan pengikutnya. Pada 10 Jun,Majlis Pengguna Wilayah JiangsuMeminta Amazon untuk menangani masalah pengguna.

Keputusan itu diumumkan pada 2 Jun, dan sejak itu banyak orang yang menggunakan peranti tersebut bertanya-tanya apa yang harus dilakukan selanjutnya, kerana e-kedai buku Kindle berfungsi dalam sistem gelung tertutup dan pengguna tidak akan dapat mengakses pembelian mereka setelah kedai buku berhenti beroperasi. Sebilangan netizen percaya bahawa format fail yang digunakan oleh Amazon untuk perantinya, termasuk format azw dan azw3, sukar disesuaikan dengan pembaca lain dan boleh menjadikan e-buku mereka menjadi e-waste yang memakan ruang.

Amazon meninggalkan pengguna dengan penyangga satu tahun untuk memuat turun dan membuat sandaran pembelian mereka secara tempatan. Selepas saluran muat turun rasmi ditutup, e-pembaca masih boleh digunakan melalui pemindahan data tempatan. Walau bagaimanapun, langkah-langkah ini tidak bermakna hak pengguna dilindungi sepenuhnya.

Pada 10 Jun, Majlis Pengguna Provinsi Jiangsu, China, menyatakan keprihatinan netizen bahawa “dapat difahami bagi syarikat untuk menyesuaikan strategi perniagaan mereka, tetapi hak dan tuntutan pengguna yang sah tidak dapat diabaikan.”

Lihat juga:Kedai e-buku Amazon Kindle untuk menarik balik FrOm China

Majlis percaya bahawa Amazon harus memikul tanggungjawab sosialnya yang sewajarnya, menerima pendapat pengguna, dan memperkenalkan lebih banyak polisi selepasnya yang kondusif untuk melindungi hak dan kepentingan pengguna yang sah. Lebih-lebih lagi, dewan juga berharap agar pengguna dapat mempertahankan hak mereka secara rasional dan tidak kehilangan keyakinan pengguna.