Kematian pekerja stesen B disyaki terlalu banyak bekerja

Pada hari Isnin,Blogger tempat kerja Weibo “Wang Luobei”, mengatakan bahawa menurut beberapa pemberi maklumat, ketua pasukan audit AI stesen B platform perkongsian video China meninggal dunia akibat pendarahan serebrum pada awal pagi 5 Februari setelah diminta bekerja lebih masa semasa percutian Festival Musim Bunga.

Tangkapan skrin yang disiarkan oleh blogger menunjukkan bahawa seorang pekerja di stesen B mengatakan bahawa pergeseran malam pengulas adalah dari jam 9 malam hingga 9 pagi, dan cuti Festival Musim Bunga adalah 12 jam sehari.

Setelah kejadian itu menarik perhatian ramai, Stesen B mengeluarkan respons melalui surat dalaman pada hari Isnin petang. B Station menyatakan dalam satu kenyataan bahawa pada petang 4 Februari, seorang pekerja Jabatan Kajian Grafik Keselamatan Kandungan yang dijuluki “Mu Mu Xin” tiba-tiba merasa tidak sihat di rumah dan mendapatkan rawatan perubatan. Dia kemudian meninggal dunia akibat pendarahan serebrum yang besar sekitar jam 8 malam itu.

Stesen B mengesahkan kehadiran kerja pekerja dan menyatakan bahawa mereka bekerja dari jam 9:30 pagi hingga 6:30 petang setiap hari semasa Festival Musim Bunga dianggap sebagai “waktu kerja biasa”. Dia tidak bekerja lebih masa pada minggu sebelum kematiannya pada 4 Februari. Pekerja ini mula bekerja pada bulan Mei 2020.

Sebagai tambahan, Stesen B menyatakan dalam e-mel bahawa pada masa ini, syarikat telah menubuhkan pasukan khas untuk bekerjasama dengan polis dan keluarga pekerja untuk menindaklanjuti perkara tersebut.

Ulasan video menjadi kritikan terhadap Komomon di stesen B sejak kebelakangan ini. Pada bulan Januari tahun ini, orang kabel melaporkan bahawa mereka telah melihat akaun tertentu di platformMuat naik video yang disyaki diperoleh dengan menyerang kamera keselamatan di tempat awamContohnya sekolah dan hospital. Sebagai tindak balas kepada situasi di atas, stesen B telah membuang video tersebut, menyekat akaun yang bertanggungjawab, dan melaporkan maklumat akaun tersebut kepada pihak berkuasa.

Sebagai tambahan kepada tinjauan kandungan, intensiti kerja dan masalah lembur pengulas juga terdedah. Setelah kematian seorang pekerja baru-baru ini, banyak netizen memberitakan berita kepada “Wang Luobei” bahawa stesen B mempunyai kedudukan audit yang intensif dan juruaudit tidak dapat mengambil cuti semasa Festival Musim Bunga.

Lihat juga:Graduan mengadu Tencent bekerja lebih masa

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, stesen B telah merekrut sebilangan besar juruaudit. Menurut platform pengambilan pekerja, syarikat itu mengatakan dalam keterangan pekerjaan “tinjauan kandungan” bahawa kedudukan itu “bekerja shift malam, shift malam, bekerja 12 jam sehari, hari sebelumnya, hari berikutnya, fikiran tidak melamar pekerjaan”. Kedudukan ini berpusat di Wuhan, Hubei, dan gajinya adalah 4,000 hingga 6,000 yuan.