Kenderaan ujian memandu sendiri Xiaomi pertama kali didedahkan

Pada bulan Mac 2021, Xiaomi secara rasmi memasuki industri kenderaan elektrik pintar. 7 Julai,Seorang blogger kereta menyiarkan foto kereta uji memandu sendiri Xiaomi.

Foto menunjukkan lidar di bumbung kereta ujian. Sebilangan netizen China menilai dari badan bahawa Han BYD digunakan sebagai kenderaan ujian.

(Sumber: Akaun Weibo Che Bo)

Xiaomi Automobile melabur 10 bilion yuan (AS $1.49 bilion) pada fasa pertama, dan dijangka melabur 10 bilion dolar AS dalam 10 tahun akan datang. Tahun ini, Xiaomi telah menggunakan bidang pemanduan autonomi, dan telah memperoleh paten untuk “kaedah dan peranti pemprosesan gambar, kenderaan, media penyimpanan yang dapat dibaca” dan “kaedah, peranti, kenderaan, media penyimpanan dan cip automatik”.

Pada bulan Mac tahun ini, ketika Xiaomi mengumumkan hasil tahunannya, syarikat itu menyatakan dalam laporan kewangannya bahawa kemajuan pembuatan kereta semasa melebihi jangkaan. Pada masa yang sama, pasukan R&D perniagaan automotif Xiaomi telah melebihi 1,000 orang, dan akan terus mengembangkan R&D di bidang teras seperti pemanduan autonomi dan kokpit pintar di masa depan. Menurut rancangan itu, Xiaomi Motors dijangka akan dihasilkan secara besar-besaran pada separuh pertama 2024.

Lihat juga:Xiaomi mengumumkan paten pemanduan autonomi baru

Xiaomi menandatangani perjanjian kerjasama dengan Jawatankuasa Pentadbiran Zon Pembangunan Ekonomi dan Teknologi Beijing pada 27 November tahun lalu. Menurut perjanjian itu, Xiaomi Motors akan membina kilang kenderaan lengkap dengan kapasiti pengeluaran tahunan sebanyak 300,000 kenderaan di sana dalam dua fasa. Menurut laporan Cailian News Agency pada bulan April, pembinaan kilang di Yizhuang, Beijing telah dimulakan dan tanah itu diratakan. Kira-kira 45 peratus daripadanya telah disiapkan.