Kerajaan China dengan hati-hati optimis bahawa sasaran pertumbuhan ekonomi 2021 ditetapkan pada “6% atau lebih”

Kerajaan China mengumumkan pada hari Jumaat bahawa kadar pertumbuhan KDNK akan mencapai lebih daripada 6% pada tahun 2021, dan dua sesi tahunan akan dibuka di Beijing.

Dalam laporan kerja kerajaan yang dijangkakan, Perdana Menteri China Li Keqiang juga menggariskan rancangan untuk meningkatkan 11 juta pekerjaan bandar dan menekankan keperluan untuk memulakan penggunaan dan inovasi domestik. Matlamat ini ditetapkan sebagai pelan tindakan untuk memulihkan kestabilan ekonomi, menunjukkan bahawa kerajaan China telah mengambil pendekatan berhati-hati dan yakin selepas cuti Festival Spring yang panjang.

Pertemuan tahunan antara Kongres Rakyat Kebangsaan dan Persidangan Perundingan Politik Rakyat China secara historis memberi peluang kepada pembuat keputusan tertinggi untuk mendedahkan dasar baru dan matlamat ekonomi yang komprehensif untuk tahun depan.

Pada tahun 2020, kekacauan yang tidak pernah berlaku sebelum ini yang disebabkan oleh wabak pneumonia mahkota baru telah mendorong para pegawai untuk mengelakkan menetapkan sasaran pertumbuhan KDNK sambil melaksanakan langkah-langkah fiskal kecemasan untuk menyelamatkan pasaran bermasalah. WalaupunLaporan masa depanMenurut laporan, menjelang akhir tahun ini, ekonomi China hanya berkembang sebanyak 2.3%, dan China juga merupakan satu-satunya ekonomi global utama yang mencapai pertumbuhan dalam tempoh yang sama.

Lihat juga:China menduduki tempat ke-14 dalam indeks inovasi global, dan hanya ekonomi berpendapatan sederhana yang memasuki 30 teratas

Pihak berkuasa Beijing kini mengesahkan bahawa mereka berhasrat untuk memulihkan kadar pertumbuhan ekonomi tahunan kepada lebih daripada 6%, yang boleh melegakan pelabur kerana usaha untuk memulihkan ekonomi tempatan di seluruh dunia terus terjejas oleh wabak yang mengamuk.

Ahli ekonomi terkemuka meramalkan bahawa ekonomi China dengan mudah akan melebihi kadar pertumbuhan yang dijangkakan pada tahun yang akan datang. Penganalisis ING Iris Pang berkata pada data 6% yang dikeluarkan pada pagi Jumaat,  Dikomen  “Nampaknya tidak ada matlamat sama sekali, kerana konsensus adalah 8%, dan ramalan [Kumpulan Antarabangsa Belanda] adalah 7%.”

Sasaran yang lebih rendah mungkin disebabkan oleh kehati-hatian jangka panjang, memandangkan kempen vaksinasi global baru-baru ini mula meluas, sementara kuasa besar lain masih bertindak balas terhadap wabak domestik.

Angka ini juga dapat membantu melindungi harapan: Ketika ekonomi Barat, termasuk saingan ekonomi dan geopolitik utama China, A.S., terus berjuang, para pegawai Beijing mungkin telah memutuskan bahawa tidak perlu menetapkan penanda aras tinggi untuk muncul sebagai kekuatan ekonomi terkemuka semasa wabak COVID-19.

Pada mesyuarat pagi Jumaat, Perdana Menteri Li Keqiang juga menjelaskan strategi semasa kerajaan mengenai pelbagai isu lain, termasuk perbelanjaan ketenteraan dan pertahanan, dasar alam sekitar, perubahan kepada tadbir urus Hong Kong, Taiwan dan Sukan Olimpik Beijing yang akan datang.