Kereta konsep baru Denza akan debut 26 Ogos ini

Denza, usaha sama antara BYD dan Daimler AG, dilancarkan secara rasmiMPV D9 mewahPada 24 Ogos, versi EV dan DM-i ditawarkan, bermula pada 329,800 yuan ($48,133). Sementara itu, jenama itu mengumumkanSebuah kereta konsep baru akan dilancarkan di Pameran Auto Chengdu pada 26 Ogos.

Kereta konsep (sumber gambar: Denza)

Menurut video promosi rasmi, kereta konsep ini adalah SUV bersaiz sederhana dengan lampu depan yang panjang dan sempit di kedua sisi depan, yang dihubungkan oleh jalur LED bingkai penuh. Bahagian belakang kereta mempunyai bentuk yang sederhana dan juga dilengkapi dengan bar lampu bingkai penuh. Terdapat reka bentuk berbentuk “C” di kedua sisi lampu, yang mempunyai kesan pencahayaan yang tersegmentasi dan pengiktirafan yang tinggi.

Menurut berita yang dibocorkan sebelumnya, ini akan menjadi model kedua yang diberi nama “UXE” yang dilancarkan oleh Denza setelah BYD mengambil alih. Kereta baru ini dijangka akan dihasilkan secara besar-besaran pada bulan November, dengan kapasiti pek bateri CTB hampir 95kWh.

Menurut gambar paten, SUV baru DENZA menawarkan dua set reka bentuk, termasuk model hibrid dan elektrik tulen.

Kereta konsep (sumber gambar: Denza)

Versi hibrid menggunakan reka bentuk muka depan tanpa bingkai. Muka depan sangat dikenali setelah lampu nyalaan menyala pada siang hari. Alur panduan udara bersaiz besar juga dilengkapi di kedua-dua sisi depan. Versi elektrik tulen menggunakan reka bentuk muka depan tertutup, dan selebihnya selaras dengan versi hibrid. Sisi SUV baru DENZA sangat ringkas, dengan bentuk bulat.

Lihat juga:BYD Denza akan merangkumi 117 bandar raya China tahun ini

Kereta konsep baru menggunakan cermin luaran elektronik dan pemegang tersembunyi. Bahagian belakang menggunakan set lampu belakang yang serupa dengan Densa D9. Syarikat itu belum mengeluarkan maklumat rasmi yang lebih terperinci mengenai reka bentuk dalaman, konfigurasi kuasa dan jarak pelayaran kereta baru.

Namun, menurut maklumat yang sebelumnya diungkapkan oleh Li Changjiang, pengurus besar bahagian penjualan Denza, kereta baru ini diposisikan dalam versi lima tempat duduk dan menggunakan platform elektrik terbaru. Ia dapat mencapai pecutan 0 hingga 100 km/j dalam 3.9 saat, dengan jarak pelayaran lebih dari 700 km.