Kereta memandu sendiri prototaip QCraft akan memulakan ujian jalan raya pada Q3, dilengkapi dengan cip Journey 5

Syarikat teknologi kenderaan autonomi QCraft mengumumkan pada 25 Ogos bahawa prototaip berdasarkan cip Horizon Robotics Journey 5 dijangka diuji di jalan raya pada suku ketiga tahun ini.

Pada bulan Mei, QCraft mencapai perjanjian perkongsian strategik dengan Horizon Robotics. Berdasarkan penyelesaian bersepadu yang dikembangkan oleh QCraft dan cip AI siri Zhengtu yang dikembangkan oleh Horizon Robotics, kedua-dua pihak bersama-sama mengembangkan produk yang dapat disesuaikan untuk bersama-sama membuat penyelesaian pengeluaran besar-besaran pemanduan automatik peringkat tinggi.

Zhengtu 5 adalah cip AI automatik berprestasi tinggi dan berkuasa tinggi yang dibina khas oleh Horizon Robot untuk aplikasi pemanduan automatik peringkat tinggi. Kuasa pengkomputeran AI cip tunggal boleh mencapai 128 TOPS, dan prestasi AI sebenar boleh mencapai 1531 fps. Keperluan persepsi dan pengkomputeran kamera 16 saluran yang menyokong gabungan, ramalan, perancangan dan kawalan pelbagai sensor yang diperlukan untuk pemanduan autonomi.

(Kredit gambar: QCraft)

Pada masa ini, penyelesaian NOA bandar yang dilancarkan oleh QCraft, dilengkapi dengan cip Journey 5, dirancang untuk dibuka untuk umum pada bulan Oktober 2022. Menjelang 2023, penyelesaian pemanduan automatik peringkat tinggi QCraft berdasarkan cip Zhengtu 5 akan mencapai pengeluaran besar-besaran.

Menurut perjanjian kerjasama, QCraft dan Horizon Robotics juga akan memfokuskan pada sistem bantuan pemanduan maju (ADAS), pemanduan autonomi, interaksi manusia-komputer pintar, dan peningkatan kemampuan AI dalam bidang kereta penumpang yang dipasang di kilang yang dihasilkan secara besar-besaran. Horizon Robot akan menyediakan penyelesaian kereta pintar berdasarkan “platform pengembangan cip + AI”, dan menyokong pelbagai keperluan QCraft untuk teknologi pemanduan pintar dalam semua senario melalui cip AI automatik, platform pengkomputeran dalam kenderaan, penginderaan, interaksi manusia-komputer dan teknologi lain.

Lihat juga:QCraft mengemudi minibus tanpa pemandu pintar di Beijing

Di samping itu, berdasarkan kerjasama dengan rakan strategik seperti Horizon Robotics, QCraft mencadangkan bahawa “kos pengeluaran besar-besaran 10,000 yuan [1,459 dolar AS] juga dapat menyediakan industri dengan penyelesaian pemanduan automatik yang menjimatkan kos.” Kilang gred automotif ini memasang penyelesaian pengeluaran besar-besaran dan menyediakan versi konfigurasi yang berbeza mengikut keperluan yang berbeza. Ia dapat memenuhi pelbagai fungsi seperti kereta, SUV, MPV, minibus, dan lain-lain, dan sesuai untuk perubahan lorong autonomi, penyerangan autonomi, U-turn, pengenalan tanjakan, penghindaran tanjakan, koordinasi lorong, brek kecemasan dan fungsi lain.