Kereta Tesla yang membawa pelakon Taiwan terbakar setelah merempuh penghalang jalan

Penyanyi, pelakon dan pelumba Taiwan Lin Zhiying cedera dalam kemalangan keretaMenurut beberapa laporan media Taiwan pada 22 Julai, ketika memandu Tesla Model X di Taiwan.

Lin memandu Model X bersama anaknya, tetapi hilang kawalan kereta dan merempuh penghadang jalan, menyebabkan kebakaran pada model Tesla.

Polis tempatan menjawab bahawa Lin dan anaknya mengalami kecederaan di kepala dan muka dan telah dibawa ke hospital untuk rawatan. Polis juga menjelaskan bahawa Lin tidak mabuk ketika memandu. Polis tempatan pada awalnya telah menentukan bahawa penyebab kemalangan itu adalah bahawa pemandu tidak memperhatikan keadaan kenderaan di depan, yang menyebabkan perlanggaran dengan penghalang jalan.

Kereta itu merempuh sekatan jalan raya dan terbakar (sumber gambar: ETtoday media Taiwan)

Menurut penerbitan media tempatan “Economic View”, sebagai tindak balas terhadap kemalangan itu, perkhidmatan pelanggan Tesla mengatakan,” Punca kebakaran tidak dapat disahkan buat sementara waktu. Dalam keadaan kecemasan, ada alat untuk membuka pintu secara mekanikal di tempat duduk utama dan penumpang, yang dapat dipaksa ketika pemadaman elektrik. Buka kunci pintu. Penumpang belakang dapat melarikan diri melalui bagasi. ” Perkhidmatan pelanggan juga mengatakan bahawa tidak ada bahan mudah terbakar berhampiran tempat duduk pemandu Model Tesla.

Sebagai pelumba profesional berbayar pertama di Taiwan, China, Lin Zhiying tidak asing dengan perlanggaran dekat. Beliau mendapat tempat kelapan dalam Kejohanan Rali China 2005. Akibatnya, kemalangan ini sekali lagi mencetuskan perbincangan mengenai keselamatan Model Tesla.

Pada kira-kira pukul 7 pada 21 Julai, sebuah sedan Tesla hitam di Hangzhou, Zhejiang bertembung dengan SUV Toyota putih dan kemudian terbakar. Pada 9 Julai, sebuah model Tesla di Chongqing hilang kawalan, menyebabkan 2 kematian dan 4 cedera, yang juga menimbulkan kebimbangan. Menurut laporan polis, kemalangan itu disebabkan oleh operasi pemandu yang tidak betul.

Lihat juga:Gigabit Shanghai memimpin Tesla dengan kapasiti pengeluaran tahunan lebih daripada 750,000 kenderaan elektrik

Media mzone melaporkan bahawa pada tahun 2021, Tesla telah mengalami ratusan kemalangan jalan raya di seluruh dunia, yang mengakibatkan 175 kematian. Menurut Pentadbiran Keselamatan Lalu Lintas Jalan Raya AS, 200 kemalangan yang melibatkan Tesla di Amerika Syarikat disebabkan oleh kehilangan kawalan kenderaan. “Di luar kawalan” dilihat sebagai pecutan dan perlambatan secara tiba-tiba, kegagalan pedal, kegagalan stereng dan kegagalan pemandu mengambil alih kenderaan tepat pada waktunya.