Ketua jabatan animasi dan komik Tencent berubah

Menurut laporan, Hou Xiaonan, Presiden Sastera Cina dan Naib Presiden Bahagian Video Rangkaian Tencent, telah mula berkhidmat sebagai pengurus besar jabatan animasi Tencent, melaporkan kepada ketua pegawai operasi syarikat Ren Mark,LewatDilaporkan pada 4 Ogos. Sementara itu, Zou Zhengyu, bekas ketua perniagaan animasi, telah meninggalkan Tencent.

Perubahan personel yang berlaku bulan ini menunjukkan bahawa sastera Cina akan memperkukuhkan lagi penyesuaian animasi novel dalam talian. Sesuai dengan tujuan yang telah ditetapkan, kedua-dua pihak akan menargetkan lebih dari 100 novel dalam talian untuk disesuaikan menjadi animasi di masa depan.

Pada tahun 2020, pasukan pengurusan sastera Cina akan berubah. Cheng Wu, naib presiden Tencent, dan Hou Xiaonan, naib presiden kumpulan perniagaan platform dan kandungan Tencent, masing-masing berkhidmat sebagai CEO dan presiden baru selama tiga tahun. Dari segi pembahagian kerja, Cheng bertanggungjawab untuk merumuskan strategi keseluruhan syarikat, dengan fokus pada hak cipta dan pengembangan IP, Hou membantu Cheng dalam pengurusan dan secara langsung bertanggungjawab untuk perniagaan membaca percuma dan berbayar.

Dalam dua tahun kebelakangan ini, beberapa produk bacaan dalam talian sastera Cina telah disusun semula. Oleh itu, bilangan pengguna aktif bulanan mula meningkat. Untuk sepanjang tahun 2021, pengguna aktif bulanan produk membaca dalam talian meningkat sebanyak 8.6% tahun ke tahun, di mana pengguna aktif harian membaca percuma melebihi 10 juta, meningkat 50%.

Namun, dengan kematangan pasaran membaca dalam talian China, hak cipta dan pengembangan IP telah menjadi bidang sastera Cina yang semakin penting. Laporan kewangan syarikat 2021 menunjukkan bahawa pendapatan operasi hak cipta milik China Literature mencapai 2.14 bilion yuan (AS $317 juta), peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 30%, yang jauh lebih tinggi daripada kadar pertumbuhan pendapatan perniagaan dalam talian.

Pada tahun 2021, di bawah promosi Cheng Wu, Sastera Cina akan bekerjasama erat dengan Tencent Animation dan Tencent Pictures. Zou Zhengyu, ketika itu ketua perniagaan animasi Tencent, pernah bekerja dalam sastera Cina. Zou menyertai Tencent pada tahun 2005 dan telah memegang beberapa jawatan, termasuk jabatan pemasaran dan jabatan perniagaan hak cipta.

Setelah Zou memasuki sastera Cina, dia memimpin pasukan inti Tencent Animation untuk menubuhkan sebuah jawatankuasa membuat keputusan animasi untuk mempromosikan animasi literatur dalam talian. Sejak itu, Sastera Cina menggabungkan Jabatan Pemasaran Hak Cipta dan Jabatan Pembangunan Hak Cipta.

Lihat juga:Alat animasi Tencent PAG kini menjadi sumber terbuka dan banyak digunakan di WeChat

Dalam beberapa tahun terakhir, pemerintah China telah meningkatkan pengawasan industri film dan televisyen, dan animasi telah menjadi bentuk penyesuaian literatur dalam talian yang semakin penting. Dalam beberapa tahun terakhir, Tencent telah memperoleh sejumlah besar aset IP dan peluang untuk kerjasama mendalam dengan pasukan animasi senior melalui pelaburan dan pemerolehan.