Ketua Pegawai Eksekutif iQiyi Gong Yu membatalkan pertunjukan bakat idola platform dan pengundian di luar lokasi dalam beberapa tahun akan datang

Pada hari Rabu, Gong Yu, pengarah Persatuan Televisyen China dan pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif iQiyi, memberitahu sebuah seminar yang dianjurkan oleh Persatuan Seniman Televisyen China (CTAA) bahawa iQiyi telah membatalkan pertunjukan bakat idola dan sebarang ciri pengundian di luar tempat di atas pentas pada tahun-tahun mendatang.

IQiyi, bersama dengan platform lain, selalu bersikeras untuk menjauhkan diri dari amalan industri yang tidak sihat dan menentang gaji yang tidak masuk akal dan pengelakan cukai,” tambah Gong.

Musim ketiga “Youth with You”, sebuah rancangan variety yang dihasilkan oleh iQiyi, dituduh mendorong penonton untuk membeli susu, mengimbas kod QR di dalam penutup botol, dan menyokong bintang kegemaran mereka di acara tersebut. Ini dihentikan oleh Biro Radio dan Televisyen Perbandaran Beijing pada bulan Mei.

Simposium Rabu memberi tumpuan kepada serangkaian fenomena haram dan tidak beretika dalam industri, seperti budaya peminat, ekonomi peminat, populariti selebriti yang tinggi, kontrak berganda, dan gaji yang luar biasa tinggi, melalui analisis mendalam mengenai sebab dan bahayanya.

Yu Fei, naib ketua Persatuan Filem China, percaya bahawa peminat adalah sekumpulan besar orang dalam keadaan tidak teratur. Ratusan ribu peminat bintang setara dengan penduduk daerah. Mereka mudah dihasut untuk melakukan keganasan dalam talian dan menghakimi orang lain sesuka hati.

Ketua CTAA Hu Zhanfan menunjukkan bahawa perlu untuk berbicara tepat pada waktunya sebagai tindak balas terhadap pelbagai peristiwa negatif dalam industri dan mengusir pelakon yang tidak beretika dari pentas seni.

Sepanjang bulan yang lalu, terdapat beberapa skandal letupan dalam industri hiburan China. Qian Feng, yang menjadi tuan rumah beberapa rancangan hit di TV satelit Hunan, digantung setelah seorang wanita bernama Xiao menuduhnya dalam talian memperkosanya di rumahnya di Shanghai dua tahun lalu. Seperti contoh superstarWu Yifan, Kes ini juga mengejutkan banyak netizen China dan mencetuskan perbincangan mengenai kekacauan dalam industri hiburan.

Lihat juga:Beijing memerangi kelab peminat dalam talian yang’kacau’ dengan membuang aplikasi kedai

Pengarah CTAA You Xiaogang mengatakan di simposium bahawa mekanisme pendaftaran pelakon harus dibentuk. Mereka yang melakukan kesalahan akan dihukum oleh hakim. Bagi mereka yang tidak melanggar undang-undang tetapi sangat tidak beretika, institusi yang berkaitan harus ditubuhkan untuk merumuskan hukuman bagi mereka.