Ketua Pegawai Eksekutif William Li: NIO merancang untuk melancarkan telefon pintar baru setiap tahun

Pada 28 Julai, Li William, Ketua Pegawai Eksekutif pengeluar kenderaan tenaga baru NIO, bertemu dengan pengguna di Fuzhou, Fujian. Semasa ditemu ramah oleh pengguna di majlis makan tengah hari,Dia bercakap mengenai kemajuan pembuatan telefon pintar NIO.

Lee mengatakan perniagaan telefon pintar NIO berkembang, tetapi dia tidak akan membandingkannya dengan syarikat yang telah menjual 100 juta atau lebih telefon pintar. Dia menyebut bahawa tidak sukar untuk membuat telefon pintar sekarang, tetapi masih mencabar untuk membina yang baik. Apa yang perlu dilakukan oleh NIO pada masa ini adalah untuk membina telefon pintar yang baik untuk pengguna NIO, dan seperti Apple, melancarkan telefon pintar setiap tahun.

Pada akhir Februari tahun ini, media domestik memberitakan berita bahawa NIO pada mulanya menubuhkan unit perniagaan telefon pintar. Yin Shuijun, mantan presiden telefon pintar Meitu, akan memimpin perniagaan telefon pintar NIO, dan pasukan ini berada di tahap merekrut. Pada 31 Mac tahun ini,Dalam wawancara video, Lee mengesahkan bahawa NIO mempunyai rancangan untuk menghasilkan telefon pintar, dan mengatakan bahawa ia masih dalam peringkat penyelidikan.

Mengenai mengapa NIO membina telefon pintar, Lee telah memberi respons sebelumnya, dengan mengatakan pengguna NIO telah memberi maklum balas mengenai apakah ada telefon pintar yang dapat dihubungkan dengan kenderaan mereka dengan lebih baik, mendorong syarikat itu untuk melakukan penyelidikan di lapangan. Dia berkata, “Telefon pintar kini menjadi peranti terpenting bagi pengguna NIO untuk berhubung dengan kereta. Tidak membina telefon pintar bermaksud kunci rumah kita tidak ada di tangan kita sendiri. Ambil contoh pengguna NIO. Lebih daripada 50% pengguna menggunakan iPhone, tetapi ekosistem Apple Ia sangat eksklusif untuk industri automotif, dan sekarang tidak ada antara muka yang terbuka, yang menjadikan NIO sebagai penumpang.”

Lihat juga:NIO untuk menghantar bateri keadaan pepejal 150 kWh pada suku keempat

Walau bagaimanapun, pasaran telefon pintar telah menunjukkan prestasi buruk baru-baru ini. Menurut data dari Akademi Teknologi Maklumat dan Komunikasi China (CAICT), dari Januari hingga Jun 2022, jumlah penghantaran telefon pintar di pasaran domestik berjumlah 136 juta unit, penurunan dari tahun ke tahun sebanyak 21.7%. Bukan hanya itu, pada suku pertama tahun ini, produk dari tujuh pengeluar teratas termasuk OPPO, vivo, Huawei, dan Xiaomi menyumbang 96.2% bahagian pasaran, sementara jenama telefon pintar Meizu yang diperoleh oleh syarikat permulaan Pengerusi Geely hanya mempunyai pangsa pasar tahun lalu. 0.01%.